x

Četiri Opelove svjetske premijere na Ženevskom sajmu !

Geneva/Rüsselsheim. Opel će na ovogodišnjem Ženevskom sajmu automobila, koji će biti otvoren za javnost od 7. do 17. ožujka 2013., predstaviti čak četiri svjetske premijere. Novi srednje veliki kabriolet Cascada, gradski konceptni crossover ADAM ROCKS, relijaški koncept ADAM R2 i Zafira Tourer 1.6 CDTI bit će predstavljeni na Opelovoj konferenciji za medije 5. ožujka u 9.00 sati na štandu 2231 drugog paviljona ženevskog centra Palexpo.

S Elegantnim kabrioletom Cascadom s četiri sjedala, Opel nudi privlačnu i cjenovno pristupačnu alternativu u segmentu srednje velikih kabrioleta u kojemu dominiraju skupi modeli. Svojim snažnim proporcijama i osjećaju vožnje pod otvorenim nebom konceptni crossover ADAM ROCKS daje naslutiti kuda će se možda kretati razvoj dizajna posve jedinstvenog i još više individualističkog automobila, dok se ponudi malih automobila pridružuje i varijanta ADAM R2 koja će se ove godine okušati u amaterskim relijaškim utrkama. Ključan dio temeljite obnove Opelove ponude motora predstavljanje je nove obitelji srednje velikih dizelskih motora. 

 Nova generacija 1,6-litarskog CDTI ECOTEC motora bit će u Ženevi predstavljena svijetu u sklopu kompaktnog jednovolumena – Zafire Tourer. Gradski trendovski ADAM, Opelov prvak individualizacije i najbolje povezani mali automobil, već je ostavio snažan dojam prije svog tržišnog predstavljanja i nakon njega. Sigurno je da će i u Ženevi zainteresirati mnoge jer ADAM nastavlja obogaćivati svoju tehnološku ponudu novim mogućnostima IntelliLink sustava kao što je sustav za prepoznavanje govora Siri „Eyes Free“ te aplikacijama nalik na TuneIn za globalni streaming radijskog programa.

Svjetska premijera: nova Cascada – glamurozni srednje veliki kabriolet za sva godišnja doba 

Nova Opel Cascada elegantan je četverosjed izdužene siluete s profinjenim i visokokvalitetnim mekim krovom. Srednje veliki kabriolet Cascada nalazi se pri samom vrhu Opelove ponude, no ne karakterizira je samo njena veličina (duga je gotovo 4,7 metara), nego i privlačnost te vrhunske tehnologije i značajke koje nudi.

Cascada nudi pravo iskustvo vožnje zahvaljujući svojoj superčvrstoj karoseriji, naprednom prednjem ovjesu HiPerStrut i prilagodljivom mehatroničkom sustavu podvozja FlexRide. Svi će putnici u njoj moći uživati u osjećaju vožnje pod vedrim nebom zahvaljujući vrhunskom mekom krovu kojim se upravlja daljinski i koji se može otvoriti za samo 17 sekundi tijekom vožnje brzinama do 50 km/h. Krov je moguće aktivirati i pomoću daljinskog upravljača kad automobil nije u pokretu.

Svojim izvanrednim utovarnim kapacitetom do 380 litara (sa spuštenim krovom) ovaj kabriolet za sva godišnja doba pokazuje da su glamur i svakodnevna praktičnost savršeno kompatibilni. Zapremina prtljažnika Opel Cascade može se dodatno povećati zahvaljujući sustavu FlexFold kojim se električno otpuštaju i preklapaju nasloni stražnjih sjedala u omjeru 50:50, a to je značajka koja se inače ne nudi u kabrioleta s tvrdim krovom.

Zaista vrhunska oprema kao što su automatski predzatezači sigurnosnih pojaseva, ekskluzivne presvlake od kože Napa te ventilirana ergonomska sjedala kao i cijeli niz sigurnosnih sustava povećavaju udobnost unutrašnjosti i sigurnost radi većeg užitka u vožnji.

Cascadina je cijena čak i uz vrlo bogatu standardnu opremu vrlo pristupačna i počinje od 25 945 eura (preporučena maloprodajna cijena s PDV-om u Njemačkoj). Novi Opel Cascada bit će u prodajnim salonima u travnju. 

Svjetska premijera: ADAM ROCKS Concept – sloboda u njenom najindividualnijem obliku

Trendovski Opel ADAM pravi je prvak individualizacije – i trenutačno najbolje povezani mali automobil, no to Opelu nije dovoljno. Na Ženevskom sajmu automobila ovaj će proizvođač automobila dokazati da istražuje načine daljnjeg povećanja mogućnosti individualizacije ADAM-a, i to studijom urbanog malog crossovera nazvanom ADAM ROCKS. Svojim sportskim proporcijama, modernim dizajnom i mogućnošću vožnje pod vedrim nebom ADAM ROCKS otvara vrata novom tržišnom segmentu.

Konceptni ADAM ROCKS namijenjen je svim koji traže osobnu slobodu izvan utabanih puteva. Inspiriran je sportašima koji se bave parkourom pa ga krase viši i širi stav te posebno snažan i kompaktan izgled. Njegov asertivan izgled s istaknutom strukturom rešetke i LED prednjim svjetlima pokazuju ozbiljnost ovog automobila. Pokazivači smjera u obliku bumeranga čine stil koncepta ADAM ROCKS još posebnijim, dok ukrasi na njegovim velikim 18-inčnim kotačima postižu da automobil izgleda posebno izražajno.

Poseban osjećaj osobne slobode koju nudi ADAM ROCKS dodatno naglašava njegov izgled kabrioleta i krov od tkanine koji nudi jasan pogled na nebo. Tkanina se prostire cijelom širinom krova, sve do C-nosača. Posebna je karakteristika „umreženog“ krova to što je pametan: posebna aplikacija za vremensku prognozu koja se prikazuje na dodirnom zaslonu u boji informacijskog centra za vozača IntelliLink zna kada je neizbježan dolazak oborina i automatski pokreće podizanje krova. Ovaj ADAM rocks!

Svjetska premijera: ADAM Rally R2 – ADAM bez granica

Opel se u studenom 2012. službeno vratio automobilističkom sportu svojom varijantom ADAM Cupa. Na ovogodišnjem Ženevskom sajmu automobila Opel će predstaviti novu varijantu svojeg malog gradskog automobila Rally Cup temeljenog na FIA-inim R2 pravilima. Posebne komponente karoserije iz Opelove sportske linije OPC, bravice za brzo otvaranje na poklopcu motora i prtljažnika te prednji i stražnji štitnici podvozja naglašavaju sportski karakter ovog snažnog stručnjaka za reli.

Njegova jedinstvena osnovna konstrukcija također je oličenje visoke tehnologije. ADAM R2 pogoni 1,6-litarski ECOTEC 16V motor s varijabilni razvodom ventila koji u svojoj trkačkoj konfiguraciji razvija oko 136 kW/185 KS i maksimalni okretni moment od oko 190 Nm. Podvozje koje se može podešavati za vožnju po asfaltiu ili makadamu osigurava maksimalno držanje podloge i dinamično upravljanje. Zahvaljujući sustavu s reliu prilagođenom hidrauličnom ručnom kočnicom, 4-klipnim Brembo kočničkim čeljustima sprijeda i regulaciji snage kočenja na stražnjoj osovini, nudi se i izvrsno usporavanje.

U kabini modela R2 opremljena je svom opremom karakterističnom za profesionalna natjecateljska vozila. U opremi su integrirana sigurnosni kavez, profesionalna trkaća sjedala SPARCO kompatibilna sa sigurnosnim sustavom HANS za vozača, kokpit s LCD indikatorom promjene stupnja prijenosa, kontrolnom žaruljicom i putnim računalom MONIT, središnja upravljačka ploča, svjetlo za praćenje karte te aparat za gašenje. Nakon homologacije ADAM R2 bit će vrhunsko vozilo namijenjeno međunarodnoj amaterskoj vožnji relija za sve europska nacionalna relijaška prvenstva.

Svjetska premijera: nova Opel Zafira Tourer 1.6 CDTI – turbo dizelski motor najveće učinkovitosti

Na Ženevskom sajmu automobila (7. – 17. ožujka 2013.) Opel će sa Zafirom Tourer predstaviti 1.6 CDTI ECOTEC – najčišći dizelski motor u povijesti te tvrtke. Opremljen je Opelovom SCR tehnologijom „BlueInjection“ (Selective Catalytic Reduction, selektivna katalitička redukcija) pa je ta nova generacija četverocilindričnog dizelskog motora već sukladna emisijskim ograničenjima standarda Euro 6.

Motor 1.6 CDTI ECOTEC nove generacije ugrađen u Zafiru Tourer nudi 100 kW/136 KS i 320 Nm maksimalnog okretnog momenta te izvanrednu učinkovitost u potrošnji goriva u kombiniranom ciklusu od svega 4,1 l/100 km uz iznimno nisku emisiju CO2  od 109 g/km.

Nijedan se drugi kompaktni jednovolumen na tržištu ne može pohvaliti takvom kombinacijom visokog okretnog momenta i performansi (uz najveću brzinu od 193 km/h) te niskom potrošnjom goriva. Novi vrhunski Opelov četverocilindrični 1,6-litarski dizelski ECOTEC motor svojom velikom snagom i vrlo povoljnom krivuljom okretnog momenta ne postavlja standarde samo u performansama, nego i profinjenosti korištenja uz vrlo nisku razinu buke i vibracija. Taj motor nove generacije i njegova inovativna jedinica za kontrolu rada motora posve je interno razvio globalni inženjerski tim u Torinu, Rüsselsheimu i SAD-u.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.