x

Četiri pravila za zdravlje i njegu trepavica!

Na sagovorniku prvo primijetimo oči, a na očima trepavice. Osim estetske funkcije, trepavice štite oči od prašine, UV zračenja i sastojaka šminke, pa im je potrebna adekvatna njega kako bi bile što ljepše, zdravije i gušće.

Bilo da ste zadovoljni izgledom svojih trepavica ili ne, nudimo vam nekoliko savjeta, pomoću kojih će one biti njegovane i manje podložne proređivanju, piše Ljepota i zdravlje.

 

1. Obavezno skinite šminku s lica i trepavica

Prvo pravilo šminkanja je da nikada ne idete na spavanje, a da prethodno niste očistili lice. Ovo posebno važi za oči i osjetljivi predeo oko očiju, jer je ljudska koža upravo najtanja i najosjetljivija na kapcima. Trepavicama je potrebno da dišu, posebno tokom noći. Iako ulja za bebe djeluju bezazleno, nemojte im pribjegavati pri skidanju šminke, jer postoji mogućnost da vam kapak osvane crven, iziritiran i podbuo. Umjesto toga, izaberite sredstvo za skidanje šminke, posebno namijenjeno za trepavice i kapke.

 

2. Naučite da pravilno koristite maskaru i uvijač za trepavice

Na tržištu postoji mnogo maskara za postizanje volumena, uvijenosti ili dužine trepavica. Zavisno od efekta koji želite da postignete, izaberite onu koja vam u potpunosti odgovara u smislu da ne osjećate peckanje, svrab ili bilo kakav vid iritacije nakon nanošenja. Obratite pažnju na sastav maskare, posebno na to da li sadrži dragoceni pčelinji vosak, vitamine A i C, keratin i lanolin. Nanesite maskaru na donje trepavice, a gornje namažite prvo sa spoljašnje, a zatim sa unutrašnje strane. Ne stavljajte više od dva sloja maskare, jer će se na trepavicama stvoriti grudvice, šminka će se ako ne odmah, onda poslije nekoliko sati razmazati i izgledaćete neuredno. Aparati za uvijanje možda vaš pogled čine zavodljivijim i glamuroznim, ali ikako biste smanjili opadanje trepavica, izbjegavajte njihovu svakodnevnu upotrebu.

 

3. Koristite prirodna ulja i maske za trepavice

Trepavice vrlo jednostavno možete regenerisati uz pomoć maski na bazi čičkovog, bademovog ili maslinovog ulja, samo povedite računa da ulje ne uđe u oči. Tuferom namažite korijen trepavica i ostavite da sastojci djeluju preko noći. Ujutru se umijte mlakom vodom. Čaj od žalfije, breskvino, ricinusovo, ulje vitamina E i bijele jele takođe posjeduju regenerativne komponente i možete ih koristiti za njegu predjela oko očiju.

 

4. Vodite računa o ishrani

Vjerovali ili ne, ono što jedete utiče i na zdravlje i gustinu trepavica. Zbog toga, posebno je važno da unosite vitamine E, B5, B12, a u ishranu uključite maslac, pavlaku, jaja, ribu i svježe, zeleno povrće.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.