Četkanje vs. guljenje vs. pranje: Kako pravilno očistiti gljive?!
Postoje tri vrste ljubitelja gljiva: oni koji ih četkaju, gule i peru. Znate li tko ispravnije čisti gljive? Otkrijte više o uklanjanju nečistoća s ovih slasnih plodova jeseni.
Prosper Montagne u francuskoj `Bibliji gastronomije` Larousse Gastronomique je još 1937. godine savjetovao izbjegavanje ispiranje gljiva kako bi one zadržale njihov puni okus. S obzirom na spužvastu strukturu gljiva, logično je da iste mogu primiti dosta vode i tako razrijediti zemljastu aromu.
Oni koji četkaju
Za uklanjanje nečistoća poput zemlje s površine gljive može se koristiti čista kuhinjska krpa ili obična kuharska četka, a oni strastveniji kuhari služe se specijalnom četkom za gljive. Spomenutim predmetima prljavština se nježnim pokretima odstranjuje s gljive kako bi se očuvao oblik i okus ovog jesenskog ploda.
Oni koji gule
U narodnoj predaji postoji neka zabluda kako se dobar dio otrova u otrovnim gljivama nalazi u klobuku, zbog čega je dobro površinski sloj oguliti s gljive i tako se spasiti od negativnih posljedica konzumacije ovakvog tipa plodova. Ne čudi stoga što neki preferiraju ljuštenje gljiva, uključujući i poznatu kuharsku enciklopediju po imenu Escoffier Cookbook.
Oni koji peru
Iako gljive uistinu `popiju` vode prilikom pranja, Harold McGee je 1990. godine objavio knjigu The Curious Cook u kojoj je izvršio eksperiment s točnim količinama. Isti je, naime, potopio 252 grama svježih gljiva u vodi, te ih nakon pet minuta ponovo izmjerio. Gljive su upile zanemarivih 6 grama vode, odnosno 1/16 čajne žličice.
Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.