x

Četvrta noć SFF: Crvenim tepihom prošetale ekipe filmova ``Žaba`` i ``Taoci``!

Crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo večeras su prošetale ekipe domaćeg filma ``Žaba`` Elmira Jukića i filma ``Taoci`` gruzijskog reditelja Rezoa Gigineshvila. Uz reditelja Jukića bili su producent Ademir Kenović, glumci Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović.

Na Festivalskom trgu večeras su bile i druge poznate ličnosti - glumac Muhamed Hadžović, Martina Saira Keškić sa suprugom Zlatanom Muslimovićem, starleta Senada Nurkić i drugi.

 

Nakon šetnje crvenim tepihom u Narodnom pozorištu upriličena je projekcija i regionalna premijera filma ``Taoci``, a u Open Airu premijera regionalne koprodukcije ``Žaba``.

 

Gruzijski film o ``otvorenoj rani`` naroda

 

Film gruzijskog reditelja donosi priču o političkom ambijentu socijalističke Gruzije ranih osamdesetih godina. 

 

Nakon današnje projekcije za novinare koja je upriličena u Narodnom pozorištu reditelj Gigineshvil rekao je kako je taj period u Gruziji još uvijek ``otvorena rana``. Također je izrazio sreću zbog mlađih generacija koje drugačije gledaju na historiju.

 

Radnja filma smještena je u Sovjetskoj socijalističkoj republici Gruziji 1983. godine, a donosi priču o Niki i Ani koje svoje vjenčanje koriste kao paravan za bijeg iz Sovjetskog saveza. Njihov cilj je da pobjegnu iz svog klaustrofobičnog okruženja, istraže slobodni svijet i riješe se uskogrudog svjetonazora svojih roditelja. Dan nakon vjenčanja, Nika i Ana odluče provesti najrizičniji mogući plan, oteti avion na lokalnoj liniji između Tbilisija i Batumija i prisiliti pilota da sleti u Turskoj, najbližoj destinaciji izvan granica Istočnog bloka. Međutim, nakon što avion uzleti, a pritisak se ubrzano povećava, svi planovi otmičara amatera padaju u vodu.

 

Bh. film ``Žaba`` po istoimenoj kultnoj predstavi

 

Film ``Žaba`` nastao je prema istoimenoj kultnoj predstavi koja već deset godina puni sale širom regije i obara rekorde posjećenosti u pozorištu. Sniman je u decembru prošle godine pod rediteljskom palicom Elmira Jukića. Scenarij potpisuju Pjer Žalica i Elmir Jukić, a produkciju Refresh Production. 

 

Zeko, brico i bivši borac sa PTSP-om, poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namjerava da iskoristi praznično raspoloženje, te brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promijeni. Braco ga ne želi slušati i ne shvata priču ozbiljno. Zeko uzima britvu i prislanja je na Bracin vrat, te silom iznudi od njega obećanje da će se promijeniti. Braco bijesan odlazi, ne želeći ga više ikad vidjeti, a Švabo predlaže Zeki da posjeti psihijatra. Kad ostane sam, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Izvjesno samoubistvo sprečava dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige.

 

Likove u filmu utjelovili su Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović, Boro Stjepanović, Vlasta Velisavljević, Mugdim Avdagić, Nermin Omić, Ilir Tafa, Alisa Čajić, Selma Alispahić i Sadžida Šetić.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.