x

Cezar salata!

Cezar salata nije dobila ime po Juliju Cezaru! Tvorac ove salate je Cesare Cardini, Talijan koji je živio u Tijuani (Mexico) i osmislio ovo jelo 1924. godine, koje se pojavilo u jednom restoranu u Los Angelesu tek 1946. i postalo popularno među filmskim zvijezdama, pa je često zovu i Hoolywoodskom salatom.

Cezar salata:

 

Sastojci 4 osobe

 

    1 glavica kristal salate

 

    300 gr. pečenih pilećih prsa (s roštilja ili tave)

 

    3 režnja češnjaka, usitnjenog

 

    malo maslinovog ulja

 

    1 limunov sok

 

    malo soli i bibera

 

    5-6 kašika majoneze ili tatarskog umaka

 

    2 šake krutona (popržene kockice hljeba)

 

    2 kašike worcestershire sosa (ako volite)

 

    malo svježeg parmezana

 

Priprema

 

    1.Priprema se neposredno prije posluženja!

 

    2.Salatu sitno isjeckati, dodati malo maslinovog ulja i češnjak.

 

    3.Ispeći piletinu; Salatu politi limunom, worcestershire sosom, dodati toplu piletinu i majonezu, posoliti, pobiberiti, dodati krutone i posuti grubo ribanim svježim parmezanom.

 

    4.Poslužiti odmah, mora se osjetiti toplo hladni kontrast!

 

Cezar salata posluženje:

 

Postoje razne varijacije: umjesto majoneze, mogu se staviti svježi žumanjci pomiješani s maslinovim uljem; kapare; pržena slanina; slani inćuni…

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.