Cezar salata!
Cezar salata nije dobila ime po Juliju Cezaru! Tvorac ove salate je Cesare Cardini, Talijan koji je živio u Tijuani (Mexico) i osmislio ovo jelo 1924. godine, koje se pojavilo u jednom restoranu u Los Angelesu tek 1946. i postalo popularno među filmskim zvijezdama, pa je često zovu i Hoolywoodskom salatom.
Cezar salata:
Sastojci 4 osobe
1 glavica kristal salate
300 gr. pečenih pilećih prsa (s roštilja ili tave)
3 režnja češnjaka, usitnjenog
malo maslinovog ulja
1 limunov sok
malo soli i bibera
5-6 kašika majoneze ili tatarskog umaka
2 šake krutona (popržene kockice hljeba)
2 kašike worcestershire sosa (ako volite)
malo svježeg parmezana
Priprema
1.Priprema se neposredno prije posluženja!
2.Salatu sitno isjeckati, dodati malo maslinovog ulja i češnjak.
3.Ispeći piletinu; Salatu politi limunom, worcestershire sosom, dodati toplu piletinu i majonezu, posoliti, pobiberiti, dodati krutone i posuti grubo ribanim svježim parmezanom.
4.Poslužiti odmah, mora se osjetiti toplo hladni kontrast!
Cezar salata posluženje:
Postoje razne varijacije: umjesto majoneze, mogu se staviti svježi žumanjci pomiješani s maslinovim uljem; kapare; pržena slanina; slani inćuni…
Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.