x

Chevrolet na salonu automobila u Frankfurtu!

Chevrolet prikazuje niz inovacija na Frankfurt Motor Showu

- Chevrolet Camaro kabriolet ima svjetsku premijeru, a coupe europsku

- Njemačka premijera za Corvette Stingray coupe i kabriolet

- Novi MyLink radio sustavi za Cruze, Orlando, novi Camaro i Corvet

- Chevrolet širi pogonsku ponudu, predstavlja novi radarski sustav pomoći i naporednu parkirnu asistenciju 

Svjetska premijera za osvježeni Camaro u kabriolet izvedbi te europska premijera za Camaro coupe, njemačka premijera nove Corvette Stingray, proširena ponuda Chevrolet MyLink sustava, kao i mnogi drugi noviteti u ponudi osobnih automobila, najvažniji su elementi Chevroletova nastupa na 65. međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu.   

Novi Camaro s poboljšanom aerodinamikom

Najnovije izdanje ovog glasovitog američkog “muscle car” automobila predstavlja najznačajniji redizajn od predstavljanja pete generacije Camara kao konceptnog vozila 2006.

Novi Camaro može se pohvaliti poboljšanom aerodinamikom koja omogućuje učinkovitije hlađenje i stabilnost pri velikim brzinama. Prednji dio vozila ima širu donju i užu gornju rešetku, dok funkcionalni poklopac motora s otvorom za zahvat zraka pomaže u smanjenju zagrijavanja i aerodinamičnog uzgona. Na stražnjem dijelu novi dizajn upotpunjuju posebno oblikovana vrata prtljažnika, vodoravna svjetla i difuzor.

Automobil pogoni 6,2-litreni V8 motor koji dolazi u kombinaciji sa šesterostupanjskim ručnim ili automatskim mjenjačem. Model s ručnim mjenjačem proizvodi 432 KS (318 kW) pri 5900 okretaja u minuti i daje okretni moment od 569 Nm pri 4600 okretaja u minuti. Model kupe s ručnim mjenjačem ubrzanje do 100 km/h postiže za 5,2 sekunde, a kabriolet s ručnim mjenjačem za 5,4 sekunde.*

Daljinsko otključavanje bez ključa dio je serijske opreme, baš kao i novi “head-up”zaslon u boji, jedan od dva nova Chevrolet MyLink radija te kamera za vožnju unatrag.

Corvette Stingray s još neviđenim performansama i mogućnostima prilagodbe

Nova Corvette Stingray bit će opremljena i prilagođena željama i potrebama kupaca s vrlo zahtjevnih europskih tržišta te će serijski dolaziti s dinamičkim paketom za poboljšanje performansi Z51 i najnovijom generacijom Magnetic Ride Control ovjesa.

Prodaja Corvette Stingray započinje uskoro u Sjedinjenim Državama, a odabrani Chevroletovi prodajni saloni u Europi pripremaju se za dolazak sportskog coupea krajem godine. U Njemačkoj cijene za coupe i kabriolet izvedbe počinju od 69.990, odnosno 72.990 eura. Kabriolet u Europu stiže početkom 2014.

Za pogon je zadužen novi 6.2L LT1 V8 motor sa 460 KS (343 kW) pri 6000 okretaja u minuti i 630 Nm okretnog momenta pri 4600 okretaja u minuti, s posebnim sportskim ispuhom - podatke potvrdilo američko Udruženje automobilskih inženjera (SAE). Stingray raspolaže s najvećom snagom ikad za standardnu izvedbu Corvette; među brojkama vezanim uz performanse nalaze se ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde te djelovanje bočne sile koja u zavoju nadmašuje 1G.

Corvette Stingray opremljena je nizom naprednih tehnoloških rješenja uključujući: 

·         novi 7-stupanjski ručni mjenjač s Active Rev Matching sustavom, koji predviđa trenutak promjene stupnja prijenosa i optimizira broj okretaja motora za savršenu izmjenu

·         Active Fuel Management sustav, koji omogućava da Corvette Stingray vozi sa samo četiri aktivna cilindra u motoru prilikom lakše vožnje poput krstarenja autocestom

·         novi aluminijski okvir koji je za 57 posto čvršći, ali i 45 kg lakši od čeličnoga koji je korišten na prethodnoj generaciji

·         sustav podmazivanja sa suhim karterom, hlađenje diferencijala i mjenjača

·         Drive Mode Selector s odabirom između pet modaliteta rada, kojima se ukupno 12 stavki automobila prilagođava vozačevim trenutnim željama

·         Launch Control sustav dostupan u “Track” modu, za najbrže moguće ubrzanje iz mjesta

·         novi dizajn vanjštine, s aerodinamičkim rješenjima koja su dokazana na trkaćoj stazi, kao i nova unutrašnjost s umetcima od pravih ugljičnih vlakana, aluminija i rukom obrađene kože

Novi vrhunski Chevrolet MyLink audio sustav, inspiriran tablet uređajima, omogućuje vozačima da personaliziraju mnoštvo funkcija automobila kako bi odgovarale njihovoj svakodnevnoj vožnji, od bezbrižnog krstarenja autocestom do jurnjave na stazi.

Sustav se sastoji od dva zaslona od tekućih kristala (LCD) dijagonale 8 inča, s mogućnošću personalizacije, ulazima za USB i SD memorijsku karticu, kao i otvaranjem središnjeg zaslona iza kojeg se krije poseban pretinac za odlaganje.   

Chevrolet je među markama s najviše mogućnosti povezivanja u Europi

Chevroletov napredni MyLink radio europskim je kupcima po prvi puta predstavljen u ljeto prošle godine te je u međuvremenu, zahvaljujući svojoj inovativnoj tehnologiji i lakoći korištenja, stekao veliki broj poklonika. Ove jeseni Chevrolet predstavlja dvije nove verzije sustava koje se odlikuju još većim brojem mogućnosti te su stoga još privlačnije korisnicima. 

Chevrolet MyLink tehnologija može ponuditi mnoštvo opcija za modernog korisnika koji očekuje stalnu povezanost i to bez obzira radilo se o vozaču koji, primjerice, želi i u automobilu na raspolaganju imati sve funkcije svog pametnog telefona, ili o tehnološkom zaljubljeniku koji doživljaj vožnje želi prilagoditi svojim individualnim sklonostima.

Središnji dio MyLink sustava čini zaslon u boji osjetljiv na dodir, dijagonale 7 ili 8 inča. Uz njegovu pomoć korisnici imaju pristup različitim datotekama, multimediji i specifičnim aplikacijama sa svog mobilnog uređaja. Među ostalim, na raspolaganju su imenici s telefonskim brojevima, personalizirane glazbene playliste, galerije s fotografijama i ostali pohranjeni podaci.

Ostali uređaji za pohranjivanje, poput MP3 uređaja, iPoda ili iPada, mogu se spojiti putem Bluetooth veze te kroz USB ili aux-in priključke.

Osnovna izvedba Chevroletova MyLink sustava trenutno je dostupna u  odabranim paketima opreme za Chevrolet Aveo, Trax i Cruze. Dolazi sa spomenutim 7-inčnim zaslonom visoke rezolucije te se istovremeno može upariti i preuzimati informacije sa čak pet različitih pametnih telefona.

Vlasnici iPhone kompatibilnog uređaja imaju mogućnost korištenja aplikacije Siri Eyes Free, svojevrsnog inteligentnog pomoćnika koji reagira na vozačevu glasovnu naredbu. Radio, osim toga, vozačima omogućava upotrebu tri korisne aplikacije za pametne telefone –  BringGo, TuneIn i Stitcher.

Prvi od dva nova MyLink radija bit će dostupan kupcima najnovijih modela Chevroleta Cruze, Orlando i Camaro. Na zaslonu od 7 inča, osjetljivom na dodir, naći će se unaprijeđeni izbornik s ikonama. Osim sustava za prepoznavanje glasa, MyLink sada nudi i text-to-speech opciju koja vozaču omogućava preslušavanje tekstualnih poruka sa njegovog telefona**.

Kamera za vožnju unatrag daje poboljšani pregled tijekom parkiranja. Ovisno o konkretnom modelu, razini opremljenosti i određenom tržištu, u njemu se može naći i integrirani navigacijski sustav s kompletnom kartografijom Europe.

Kupci Corvette Stingray imat će na raspolaganju vrhunski sustav inspiriranim tablet uređajima koji se  sastoji od dva 8-inčna LCD zaslona od tekućih kristala.

Zaslon u sklopu integrirane središnje konzole nudi mogućnost kontrole putem animiranog HMI sučelja. LCD zaslon u sklopu instrument ploče informacije može crpiti iz 69 zasebnih izvora, počevši od interaktivnog mjerača vremena do pokazivača temperature guma.

Svoj izgled mijenja u skladu s temom Sport, Tour ili Track, ovisno o tome koji je način vožnje odabran putem Driver Mode izbornika. Svaka od spomenutih tema dizajnirana je za specifične uvjete vožnje te se može konfigurirati  putem aplikacija koje se nalaze u “app tray” odjeljku.

MyLink radio i kod Corvette Stingray pruža mogućnost prepoznavanja glasa te opciju text-to-speech** preslušavanja SMS poruka. Putem Bluetooth veze sa sustavom je moguće upariti najviše deset uređaja, a odjednom se može spojiti nekoliko njih. Povezivanje je također moguće i putem USB i aux-in priključaka.

Kamera za pomoć u vožnji unatrag dio je serijske opreme, a kupci se po želji mogu odlučiti i za integrirani navigacijski sustav.

Kao što je to slučaj sa svim Chevrolet MyLink sustavima, vlasnici novih radija moći će unaprjeđivati svoje uređaje specijaliziranim aplikacijama čim one postanu dostupne.

Više za uložen novac: svjež dizajn, nove pogonske mogućnosti i povećana sigurnost

S novom modelskog godinom Spark, jedan od najuspješnijih Chevroletovih modela u Europi, pruža veću sigurnost zahvaljujući standardnom elektronskom sustavu stabilnosti (ESC) te je usklađen s Euro 5+ emisijskim standardima. U unutrašnjosti je redizajnirana ploča s instrumentima. Novi radio s Bluetooth opcijom, CD player kao i USB i aux-in priključci dolaze kao standardna oprema u većini paketa.

Kupci koji namjeravaju kupiti Aveo sa Chevroletovom MyLink tehnologijom mogu se radovati novoj standardnoj kameri za vožnju unatrag. Viši paketi opreme za Chevrolet Aveo imaju LED pokazivače smjera integrirane u vanjske retrovizore.

Od ove jeseni bit će dostupna četiri benzinska motora za sve Cruze modele – 1,4-litreni (100 KS/75 kW), 1,4-litreni turbo (140 KS/103 kW), 1,6-litreni (117 KS/86 kW) te 1,8-litreni motor (141 KS/104 kW). Dizelska ponuda, koja se trenutno sastoji od 1,7-litrenog (130 KS/96 kW) i dvolitrenog motora (163 KS/120 kW), bit će dopunjena inačicom 1,7-litrenog dizelskog motora od 110 KS (81 kW). Ova posljednja emitira samo 99 g CO2 po kilometru što je najmanje od svih motora koji se nude za Cruze.

Vanjski retrovizori kod modela Cruze imaju integrirane LED pokazivače smjera dok kod viših paketa opreme Chevrolet uvodi sigurnosni sustav Side Blind Zone Alert, koji upozorava na vozila koja se nalaze u mrtvom kutu.

S novom modelskog godinom, Orlando je dostupan sa sustavom Side Blind Sport Alert koji detektira vozila u mrtvom kutu i upozorava vozača paljenjem lampice u vanjskim retrovizorima. Osim toga, Orlando dolazi i sa sustavom Advanced Parking Aid koji prepoznaje prikladna mjesta za uzdužno parkiranje i vozaču daje upute kako upravljati vozilom.

Promjene vanjskog izgleda uključuju LED pokazivače smjera u vanjskim retrovizorima, kao i nove 17 i 18-inčne aluminijske naplatke. Ispod prednjeg poklopca nalazi se 1,4-litreni turbo benzinski motor kojega je sada moguće upariti s automatskim šest-stupanjskim mjenjačem.

Chevroletov mali SUV Trax bit će od ove jeseni dostupan s 1,4-litrenim benzinskim turbo motorom i prednjim pogonom. Uz ručni mjenjača od šest brzina, ova inačica Traxa ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,5 sekundi. Potrošnja goriva u kombiniranoj vožnji iznosi šest litara na 100 km s funkcijom Start/Stop, uz ispuštanje 139 g CO2 po kilometru. Ovaj motor dostupan je i uz automatski mjenjač.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.