x

Citroën Traction Avant obilježava osamdeset godina!

CITROËN je u travnju 1934. novinarima predstavio model 7A, automobil koji će uzdrmati tadašnji automobilski svijet mnogobrojnim inovacijama, među kojima su bili i prednji pogonski kotači zbog kojih su ga vrlo brzo prozvali TRACTION AVANT, odnosno prednji pogon. Osam desetljeća poslije, na veliko zadovoljstvo obožavatelja, još se priča o modelu TRACTION AVANT. 

Salon Retromobile 2014., održan ove veljače, obilježila je nezaobilazna prisutnost na štandu marke CITROËN, kluba La Traction Universelle, koji ima više od 1500 članova u Francuskoj i inozemstvu. Klub je izložio dva primjerka modela TRACTION AVANT 11 FAMILIALE iz 1937. i 1957. godine.

 

Od ožujka pa do kraja lipnja,  Citroën Traction Sans Frontières 11BL iz 1955. dio je izložbe „Ususret pustolovinama u C_42“ u međunarodnom izložbenom prostoru marke CITROËN na aveniji Champs-Elysées.

 

Automobil koji simbolizira prijeratno razdoblje, model Traction Avant s prednjim pogonom ove godine slavi osamdeset godina. Predstavljen travnja 1934., označio je pravu revoluciju za doba kada je bilo uobičajeno da automobili imaju pogon na stražnjoj osovini. Zahvaljujući spuštenom težištu, jednodijelnoj posve čeličnoj karoseriji, smanjenoj masi i posebno proučenoj aerodinamičnosti, model Traction Avant odlikovala su vozna svojstva koja su uvelike odskakala od tadašnje norme (upravljivost, ležanje na cesti itd.). Te su mu kvalitete omogućile da bude u središtu mnogih pustolovina marke CITROËN. Danas, članovi udruge „Traction Sans Frontières“ obilaze svijet za njegovim upravljačem, sudjelujući u relijima povijesnih vozila i u humanitarnim projektima. Europa, Afrika, Sjeverna i Južna Amerika… nižući putovanja i kilometre, na dionicama dugim od 3500 do 8500 km, Citroën Traction Avant sam priča svoju priču!

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.