x

Citroën se oprostio od hidrauličnog ovjesa!

Posljednjim proizvedenim modelom C5 francuska automobilska kompanija oprostila se i od rješenja hidropneumatskog ovjesa po kojem je bila prepoznatljiva širom svijeta.

Citroën je model C5 predstavio još u oktobru 2007. godine, a pored konvencionalnog ovjesa francuski automobil srednje klase kupcima je nuđen i u kombinaciji s hidropneumatskim ovjesom koji je Citroën premijerno predstavio sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća s revolucionarnim modelom DS i nudio ga s nekoliko svojih modela.

 

Uz posljednji proizvedeni karavanski model C5 koji je sišao s proizvodnih traka tvornice u francuskom gradu Rennes, jer je proizvodnja trovolumenske karoserije prestala krajem prošle godine, u Citroënu su potvrdili odluku iz 2015. godine, prema kojoj nakon prestanka proizvodnje modela C5 u svojim automobilima više neće nuditi hidropneumatski ovjes, a odluku pravdaju skupom proizvodnjom i malom potražnjom.

 

S najavom da će umjesto hidropneumatskog ovjesa kupcima uskoro ponuditi novo revolucionarno rješenje koje je zasnovano na konvencionalnom ovjesu, u Citroënu intenzivno rade na modelu koji će popuniti prazninu koju iza sebe ostavlja C5, a na evropskim tržištima trebalo bi da se, zajedno s hibridnom verzijom, pojavi naredne godine.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.