x

Corvette zasjala u Velikoj Jabuci !

NEW YORK – Prije točno šezdeset godina na ovaj dan znatiželjnici su se poredali niz poznatu njujoršku ulicu Park Avenue da bi vidjeli revolucionarnu Chevrolet Corvette koja je bila izložena u sklopu General Motorsova sajma Motorama. Danas se Corvette vratila u Veliku Jabuku kroz novi Stingray.

Nova Corvette Stingray predstavljena je početkom tjedna na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu.

“Corvette Stingray 2014. najnaprednija je i najatraktivnija Corvette u dugoj i cijenjenoj tradiciji ove jedinstveno američke priče o uspjehu“, rekao je Chris Perry, potpredsjednik Chevroletova marketinga. “Taj je automobil dio američke kulture, a njegov je uspjeh započeo upravo ovdje, u Velikoj Jabuci.“

Prva Corvette predstavljena je u hotelu Waldorf Astoria, 17. siječnja 1953. Te je godine više od 1,4 milijuna posjetitelja vidjelo zaobljen dizajn i futuristički pristup Corvette na raznim sajmovima i izložbama širom Sjedinjenih Američkih Država.

Oduševljene reakcije navele su Chevrolet da ubrza planiranu proizvodnju pa su već do kraja lipnja te godine Corvette silazile s proizvodne trake specijaliziranog pogona za sastavljanje u Flintu. Samo ih je 300 proizvedeno 1953., i to sve s crvenom unutrašnjošću.

Corvette Stingray 2014. slijedi svoje korijene. Radi se, naime, o sportskom dvosjedu koji nudi izvanredno iskustvo vožnje putem spoja naprednog inženjerstva i korištenja lakih materijala. Visoku tehnologiju izrade prati dizajn poput onoga trkaćih automobila i značajke koje zajednički nude najsveobuhvatnije iskustvo vožnje u povijesti tog modela. Novi Stingray je i najsnažniji standardni model Corvette svih vremena, sa 450 KS (335 kW) ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde, dok je potrošnja prilikom vožnje autocestom procijenjena na manje od 9 l/100km.

Kupe Corvette Stingray 2014. bit će u prodaji u trećem kvartalu 2013. godine.

Činjenice o Corvette:

Corvette je osmislio GM-ov legendarni direktor dizajna Harley Earl, koji je inzistirao da na tržištu sportskih automobila kojim dominiraju Europljani ima mjesta za jedan američki model. Njegova je ideja bila i da Corvette ima karoseriju od staklenih vlakana.

Corvette je dobila ime po klasi malih i brzih ratnih brodova.

Corvette iz 1953. imala je osnovnu cijenu od 3498 dolara te je dolazila s dodatnom opremom: grijačem za dodatnih 91 dolara te AM radijskim prijemnikom za 145 dolara. 

Svaki model Corvette koristio je inovativne materijale, od staklenih vlakana 1953. do napredne ugljične nanotehnologije i ugljičnih vlakana korištenih prilikom konstrukcije Corvette Stingray 2014.

Motor V-8 prvi je put bio u ponudi 1955. i te ga je godine odabralo 90% kupaca. Nakon toga sve Corvette dolaze isključivo s motorom V-8.

Ime Stingray prvi je put korišteno za prototip trkaćeg automobila na čiji je dizajn utjecala druga generacija Corvette predstavljena 1963. Kupe s dvodijelnim prozorom Corvette Stingray iz 1963. otad se smatra jednim od najljepših i najutjecajnijih dizajna u povijesti automobilizma.

Corvette je sportski automobil s najdužim stažem proizvodnje na svijetu – najduže se proizvodi u kontinuitetu.

Od početka prodaje 1953. prodano je gotovo 2 milijuna automobila Chevrolet Corvette, a 2012. godine otprilike trećina svih prodanih sportskih automobila u Americi bile su Corvette.

Osnovan 1911. u Detroitu, Chevrolet danas predstavlja jednu od najvećih svjetskih automobilskih marki i posluje u više od 140 zemalja te prodaje preko 4 milijuna automobila i kamiona godišnje. Chevrolet svojim kupcima nudi štedljive automobile visokih performansi, izražajnog dizajna i visoke kvalitete. Više informacija o Chevroletovim modelima potražite na web-mjestu www.chevrolet.com.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.