x

Čovjek napokon zaista leti!

Nakon 33 godine natjecanje u helikopteru na ljudski pogon dobilo je pobjednika. Čovjek je napokon uspio zaista poletjeti i to samo koristeći vlastitu snagu.

Nagradu `Igor I. Sikorsky` osvojio je kanadski tim, koji rade za AeroVelo, a to su napravili uz pomoć svog helikoptera Atlas, kojeg pogoni isključivo rad ljudskih nogu. 

Let kojeg su Kanađani ostvarili, trajao je 64 sekunde, a letjelica je dosegla visinu od 3,3 metra, što su potvrdili i suci natjecanja te bez zadrške proglasili pobjednika nakon 33 godine, prenosi popsci.com.

Iako naučnici, još od slavnog Leonarda Da Vincija, sanjaju o letu samo uz korištenje ljudske snage, bio je to izrazito težak poduhvat. Godine 1980. Sikorsky je pokrenuo natjecanje u letu helikopterom na ljudski pogon, a zadaća je bila naizgled jednostavna - podići helikopter na najmanje tri metra i držati ga na toj visini minimalno jednu minutu vremena. Nagrada za poduhvat, koju je kanadski tim dobio, iznosi 250.000 dolara.

Rekordni let ostvaren je 12. juna, a možete ga pogledati u priloženom videu.

Kako piše dnevnik.hr, osim Atlasa u igri su bila još dva helikoptera, jedan od kojih je i Gamera II, koji je ostvario vremenski cilj, no malo mu je falilo da dosegne i potrebnu visinu. Njihov pokušaj bio je prošle godine.

Izvor: cafe.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.