x

Crvenim tepihom prošetale ekipe filmova ``Janje`` i ``A blast``!

Ekipa turskog filma Janje predstavila se Sarajlijama i gostima grada na crvenom tepihu uoči premijere. Također, na inoćnjem crvenom tepihu na glavnom trgu Sarajevo Film Festivala ispred Narodnog pozorišta prošetala je ekipa grčkog filma ``A blast`` predvođena rediteljem Syllasom Tzoumerkasom.

Filmsko ostvarenje režisera Kutluga Atamana, u tursko-njemačkoj koprodukciji, učestvuje u takmičarskom programu 20. Sarajevo Filma Festivala, gdje će se boriti za prestižnu titulu najboljeg filma na SFF-u.

 

``Prvenstveno sam se bazirao na pojam žrtvovanja u našoj kulturi``, kazao je ranije režiser i scenarist filma Kutlug Ataman, dodavši kako je htio prikazati život u izolovanoj tradicionalnoj turskoj porodici i dodao da je htio prikazati odnos sin-otac te neizostavni pojam žene-majke u porodici.

 

Radnja filma je smještena u malo selo u brdovitim predjelima Anadolije. Tradicija u tom mjestu nalaže da se obred sunećenja muške djece proslavlja uz muziku i veselje. U fokusu je siromašna porodica u kojoj živi dječak Mert. On će također biti osunećen, ali njegov otac nema novca za slavlje. Mertova majka Medine ulaže sve napore kako bi obred sunećenja svog sina pripremila dostojanstveno uz nezaobilazno janje, koje je simbolično u naslovu filma.

 

``Sretna sam što sam ovdje, volim Sarajevo i zadovoljstvo mi je biti na SFF-u. Bilo je lijepo i uzbudljivo raditi na ovom filmu. Kutlug Ataman je moj omiljeni režiser. Nadamo se nagradi``, rekla je glumica u ovom filmu Nursel Kose.

 

Jubilarni 20. Sarajevo Film Festival je sinoćugostio i ekipu filma Varvari.

 

Film govori o tinejdžeru Luki koji živi u malom srbijanskom gradu Mladenovcu s majkom koja više ne može da izađe na kraj s njim, a njegov život čine jedna tuča za drugom.

 

Crvenim tepihom sinoć su prošli i drugi filmski stvaraoci, te članovi Katrin Cartlidge fondacije.

 

Sarajevo je posjetila i producentica filma Maria Drandaki, te glumica Aggeliki Papoulia, koja je već jednom podijelila nagradu Srce Sarajeva za najbolju žensku ulogu.

 

Syllas Tzoumerkas je rođen 1978. godine u Solunu. Studirao je teatarsku i filmsku režiju i glumu u Atini, Utrechtu i New Yorku. Režirao je kratke filmove The Devouring Eyes i Rain. Njegov prvi dugometražni igrani film Homeland svjetsku je premijeru doživio 2010. godine u programu International Critics` Week Filmskog festivala u Veneciji. Homeland je 2011. osvojio pet nagrada Grčke filmske akademije (uključujući Nagradu za najbolje režiran debitantski film i Nagradu za najbolje režiran debitantski film Međunarodnog filmskog festivala u Atini. Filmom A Blast Tzoumerkas je nagrađen koprodukcijskom nagradom Euroimages na koprodukcijskom marketu Cinelink Sarajevo Film Festivala 2012. godine.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.