Čuva zdravlje: Grah je jedna od najzdravijih namirnica!
Zbog dobre kombinacije vlakana i folne kisjeline pasulj je dobar ``saveznik`` u borbi protiv kardiovaskularnih i bolesti debelog crijeva. Posebno se preporučuje u ishrani djece i trudnica.
Od svih namirnica, pasulj je sigurno jedna od najzdravijih i najomiljenijih. Bogat proteinima, vitaminima i mineralima, idealna je hrana za djecu i odrasle. Odličan je izvor gvožđa, mangana, bakra, vitamina B9 i B1, fosfora, magnezijuma i cinka, a u manjim količinama sadrži i kalcijum, kalijum, selen, vitamine E, B2, B5 i B6. Zbog teške svarljivosti, ne preporučuje se jedino osobama sa želudačnim i crijevnim smetnjama. Da bi se smanjila pojava nadutosti i gasova, prilikom pripreme, treba dodati prirodne začine poput kima, peršuna, nane, bijelog luka, đumbira, lorbera ili karija.
Zbog dobre kombinacije vlakana i folne kisjeline pasulj je dobar ``saveznik`` u borbi protiv kardiovaskularnih i bolesti debelog crijeva. Posebno se preporučuje u ishrani djece i trudnica. Povoljno djeluje i na osobe koje pate od anemije, bolesti zuba, uva, bronhitisa, glavobolje, depresije, krvarenja iz nosa, pa čak i impotencije. Djelotvoran je i kod nesanice, osteoporoze, prehlade i gripa, hemoroida, hroničnog umora i stresa.
Izvjestan broj stručnjaka ističe da pasulj, zbog bogatstva antioksidanasa, pomaže i kod različitih oblika raka. Američki naučnici sa državnog univerziteta u Koloradu testirali su šest vrsta pasulja, uobičajenih na njihovom tržištu. Merenjem količine antioksidanasa, ustanovili su da crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imaju i do deset puta veće količine ovog vrijednog sastojka i drugih ljekovitih materija u odnosu na bijeli i žuti pasulj.
Da bi se postigao što bolji efekat, poželjno je da se konzumira sa žitaricama, jer takav obrok sadrži punu dozu esencijalnih aminokisjelina potrebnih čovjeku.
Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.