x

DA NE POVJERUJEŠ: Ove kuće u Srbiji možete kupiti za samo 1.000 eura!

U pirotskim selima nekretnine prodaju i za 1.000 eura, ali kupaca nema. Što južnije, to tužnije izgleda da ne važi kada su u pitanju cijene nekretnina po selima Srbije. Kuće sa okućnicom u ruralnim dijelovima iz godine u godinu gube vrijednost. Ovog ljeta se tako u dijelovima Banata mogu kupiti i za svega 2.000 eura, ali ih oko Niša nema za manje od 15.000 eura.

Istina, u pirotskim selima nekretnine se cijene i svega 1.000 eura. Tamo gde su cijene najniže, nažalost, kupaca i nema.

 

U selima pet srednjobanatskih opština sve je više starih porodičnih kuća na prodaju, ali se kupci teško pronalaze, pišu ``Večernje novosti``.

 

``Nekretnine su naročito jeftine u našim selima uz rumunsku granicu, poput Međe i Hetina. Pristojne porodične kuće, često sa velikim dvorištima i baštama od po desetak ari, mogu ovdje da se kupe za 2.000 do 2.500 eura``, kaže Mitar Vučurević, predsjednik Opštine Žitište.

 

Slično je i u pograničnim selima susjedne opštine Nova Crnja, gdje se stare kuće prodaju za 3.000-4.000 eura.

 

U selima udaljenijim od Novog Sada kuće mogu da se kupe i za manje od 10.000 eura. Objekti, posebno od ćerpiča, naboja, ili nekog kombinovanog materijala, sa manjom okućnicom, u zabačenijem selu, kupuju se, kako kažu u agencijama, po cijeni dva hektara bolje obradive zemlje.

 

``Kuće sa većim okućnicama, novije gradnje, međutim, koštaju nešto više, ali i njihova cijena rijetko prelazi 30.000 eura, odnosno kupuju se po cijeni koja je ravna cijeni garsonjere u nekom od većih gradova``, ističu upućeni.

 

Vlasnici porodičnih kuća sa okućnicom u niškim selima nerealni su po pitanju cijena jer se solidno očuvana nekretnina ne može kupiti za manje od 15.000 eura. Cijene su još prije desetak godina podigli Srbi sa Kosova koji nisu pitali za cijene već su pazarili sve što je bilo na prodaju.

 

Za 5.000 eura mogu se uglavnom kupiti skromne vikendice po brdima gdje nema plodne zemlje niti dovoljno vode za bavljenje poljoprivredom.

 

``Ponuda je skromna jer ono što se nudi za prodaju ne vredi tih para. Zemlja je najlošije kategorije, a vikendice su građene prije 30 godina pa zahtijevaju velika ulaganja``, kaže Snežana Đokić, koja je u Zaplanju kupila kuću sa 16 ari placa za 12.000 eura, ali je tri puta više uložila da bi je osposobila za život.

 

U Pirotskom okrugu, sa oko 200 sela, potražnja za kućama duži niz godina gotovo da i ne postoji, a mnoga sela su iz ekonomskih i demografskih razloga otišla u historiju Tako na primjer, selo Verzar u dimitrovgradskoj opštini više i ne postoji. U Iskrovcima svega nekoliko penzionera i Mara Đorđević, jedini stalni žitelj. U ovom dijelu opštine se može kupiti kuća sa okućnicom za najviše 1.000 eura.

 

Nešto bolja situacija je u Zabrđu, gdje se vraćaju penzioneri i gdje se sporadično proda neka kuća za nekoliko hiljada eura. U pirotskim i bjelopalanačkim, ali naročito u babušničkim selima gotovo se i ne pamti kada je prodata neka kuća. Prepričava se primjer iz sela Oreovica, gdje je jedan penzioner iz Beograda, porijeklom odavdje, prije pet godina za svega 2.000 eura kupio kuću sa kupatilom.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.