x

DETALJI O TUZLANKI KOJA JE SILOVANA TOKOM GINEKOLOŠKOG PREGLEDA: A toliko je vjerovala ljekarima i bijelom mantilu!

Autor: Muhamed Pivić

 

Nedavno sam u jednoj od kolumni pisao kako „njihovu stručnost plaćamo životima“! te kako je sve manje poštenih ljudi koji žele da se bave politikom dok je sve više „pokvarenih“ koji ulaskom u politiku misle samo na to kako će uticati na tok događaja u skladu s ličnim interesima. Međutim, iako  se sve više ljekara odlučuje baviti politikom umjesto stručnim usavršavanjem i cjeloživotnim učenjem, sve više je i pacijenata koji svojim životom ili pak oštećenjima sa trajnim posljedicama plaćaju njihovu "stručnost".

 

Slučaj silovanja kirurškim putem, odnosno oduzimanja nevinosti 35-godišnjoj Tuzlanki prilikom ginekološkog pregleda najbolji je pokazatelj koliko su stručni i obrazovani i koliko im je stalo do posla kojim se bave, baš kao i novinarima kojima se žrtva obraćala nakon što joj se desio nesretni slučaj.

 

Po uputi neuropsihijatra,  dobrog kolege, žrtva je otišla  u „dnevni avaz“ da ispriča priču tog „ginekološkog slučaja“ sa nn inicijalima, nisu je htjeli objaviti.  „Kao razlog naveli su  „eto kao, naškodit ćete sami sebi. Prvo su htjeli da sve razaberu, a onda opet: eto, ne bi to baš bilo dobro zbog vas, iskrenuće priču pa će vam još više naškoditi, kao oni se tobože još brinu za mene“, ističe žrtva u konverzaciji koju smo imali.

 

A toliko je vjerovala ljekarima i bijelom mantilu! Prije nesmotrenog slučaja, za nju je to bila zakletva no nije znala da to mogu biti Hipokratovi krivokletnici.
Obzirom da su zaposlenici na Klinici ginekologije  postali svjesni učinjene greške, odmah su se organizovali ne dozvoljavajući žrtvi da uradi dodatne preglede i dokaze kako bi joj se jasno konstatovali rascjepi himena od čvrstog predmeta. Gdje god je došla, sve te zdravstvene institucije u Tuzlanskom kantonu i Domovi zdravlja, a posebno UKC Tuzla,  znali su za grešku tako da je uspjela dobiti dva djelimično različita nalaza. Jedan od UKC-a Tuzla a drugi od Specijalističke ginekološke ambulante Bijeljina koji UKC Tuzla pokušava pobiti spominjući Bijeljinu sa velikim nipodaštavanjem, što je nepojmljivo sa stajališta ljekarskog profesionalizma.

 

Tuzlanka, visokoškolovana osoba, sa visoko razvijenim moralnim karakteristikama i crtama ličnosti i  savjesnošću u nedostatku energije, volje, elana za život i aktivnosti kao ranije trebala je pomoć, mnogi su je odbili. Nastavila je živjeti ,ali ostale su posljedice po zdravlje.

 

Osim fizičkih bolova, preživjela je i strah koji i danas traje zbog nepovjerenja prema medicinskom osoblju. Povrijeđena joj je  čast i ugled obzirom da je djevičanstvo svačije pravo i izbor te u psihološkom i emocionalnom smislu ima specifičan značaj za svakoga posebno. Pogotovo iz razloga što je došlo do uništenja odnosno rascjepa na himenu čvrstim predmetom, odnosno medicinskim instrumentom i to od strane „priznatog ljekara specijaliste“ a koja u konkretnom slučaju nije obraćala pažnju na upozorenja žrtve da je nevina i da ima bolove nastavila „uguravanje“ spekuluma, odnosno nastavila sa NEPOTREBNIM postupkom koji je ostavio trajne posljedice na žrtvu.

 

Elem, tkz. priznati ljekari specijalisti nisu uzeli za ozbiljno ili nisu vjerovali upozorenju žrtve da je djevica, te stoga nisu ni zabilježili, iako je to dio redovne ginekologijske procedure ispitivanja pacijenata.  I umjesto običnog rutinskog ginekološkog pregleda pristupljeno je a bez ikakvih indikacija da je to potrebno, izvođenju INVAZIVNE METODE sa najvećim spekulumom nad djevicom a koja se metoda ne sprovodi djevicama, nego samo seksualno aktivnim ženama.  Dakle, apsolutna neodgovornost, nepropisan rad koji nije u skladu sa važećim ginekologijskim procedurama, neprofesionalizam i bahatost medicinskog osoblja, te neozbiljno shvatanje upozoravajuće činjenice da postoje ženske osobe „in virgo“ a što je dovelo do štete i trajnih posljedica po žrtvu.

 

Šta reći? Možda bi u najmanju ruku mogli reći da živimo u društvu lako stečenih ili kupljenih diploma prema kojima i mesar ili poslastičar postane specijalista ginekolog ili pak kriminalac vještak, visoki policajac, tužilac i sudija.
Bilo kako bilo, navedeni slučaj je završio na sudu, no ukoliko se desi da je zaista kriminalac kupio sudsku diplomu, ishod tužbe je unaprijed poznat. Do kad ćemo nijemo posmatrati i trpiti iživljavanje i zlostavljanje manjine nad većinom zavisi od nas samih.

 

Naježim se kada neki likovi ističu kako su nezaposleni demobilisani borci, kako su visoko školovani a još uvijek na biroima za zapošljavanje isl. Ne, vi niste borci, niti ovi drugi školovani. Vi ste samo jedan broj, statistički podatak, jedan od iskorištenih jadnika koji nemaju osnovnih uslova za život....
Sloboda narodu!

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.