x

DRAMA NA ROČIŠTU: Hanka Paldum plakala, advokatu Tomiću pozlilo!

Prava drama odvijala se prekjučer u Općinskom sudu u Sarajevu tokom emotivnog svjedočenja Hanke Paldum, u nastavku glavnog pretresa po tužbi koju je popularna bh. pjevačica podnijela protiv advokata Duška Tomića i njegovog klijenta Gorana Goluba. 

Paldum je tužbu podnijela zbog klevete i nanesene duševne boli. Godine 2013., naime, u medijima su osvanule tvrdnje Goluba, koji je za vrijeme rata bio zatvoren u logoru Silos u Tarčinu, da ga je popularna pjevačica 1993. fizički maltretirala, što mu je prouzrokovalo trajna oštećenja. Prema njegovim navodima, Paldum mu je naredila da legne na zemlju, a potom mu je nogom „zgnječila spolni organ“, zbog čega, kako je kazao, kasnije nije mogao imati djecu. 

 

Pjevala borcima

 

Pjevačica je tokom iskaza u nekoliko navrata potvrdila da nikada nije vidjela Goluba te da ga nije fizički zlostavljala 1993. godine, kako on tvrdi. Rekla je da je tokom rata u BiH samo jednom napustila Sarajevo. 

 

- Bilo je to septembra 1993. kada sam, zajedno s još nekoliko pjevača iz umjetničke čete, išla na linije kako bismo se družili i pjevali našim borcima na slobodnim teritorijama. Tokom tog putovanja nijednom nisam srela bilo kakvog zarobljenika, a kamoli da sam nekoga maltretirala – navela je Paldum.

 

Ona je istakla da se cijeli život trudila da nekoga zabavi i uveseljava te da su joj nezamislive ovakve gnusne laži. Inače, Paldum je tokom jučerašnjeg ročišta bila jako emotivna, čak je u jednom trenutku i zaplakala. Kako saznajemo, ona je potresena od dana kada je saznala za ove navode. Nakon pretresa rekla je da se nada da će se u ovoj godini dokazati istina.

 

Njena advokatica Mirna Delalić za “Avaz” je rekla da je nastavak ročišta zakazan za 26. avgust te da su prethodno svjedočili Dino Merlin, Ljubica Berat i Nedeljko Opančić, koji su potvrdili Hankine tvrdnje.

    

- Merlin je rekao da nikada nije prisustvovao nečemu sličnom – kazala je Delalić.

 

Prekinuto ročište

 

S druge strane, Tomić je u svojstvu prvooptuženog i branioca Goluba pokušao objasniti Paldum da on nije dao nikakvu informaciju srbijanskom listu koji je objavio tekst, zbog kojeg je Paldum podigla tužbu protiv njega. Advokat je dodao i da je tužio taj list. Na jučerašnjem ročištu Tomiću je pozlilo zbog povišenog šećera u krvi, zbog čega je ono i prekinuto. Iako nakon izlaska iz sudnice novinarima nije želio davati izjave, Tomić nam se javio telefonom.

 

- Sad mi je dobro, primio sam dvije injekcije, nažalost uskoro ću morati prijeći na inzulin. Ovo ročište bilo je jako mučno, naročito jer smo Hanka i ja bili prijatelji. No, na uporno insistiranje gospođe Paldum: „Recite, recite jesam li ja...“, bez pretjerivanja, bilo mi je jako teško – kazao je Tomić.

 

Iskazi iz 2003. i 2007. 

 

Tomić je prekjučer pokazivao napise iz medija, a nama je rekao da se nada da je uspio uvjeriti Paldum da on nije kriv.

 

- Ona nije znala da postoji Goranov iskaz iz 2003. i 2007., kada nisam ni znao gdje je Goran, nisam znao da postoji. Shvatila je da to nije moja priča i da ga nisam ja nagovorio, već da je to rekao SIPA-i - kazao je Tomić. 

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.