x

DRAMATIČNA PROGNOZA ZA BALKAN: Ljeto kakvo do sada niste doživjeli!

Američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za ljeto 2017.  Na prostoru Evrope se očekuje dugo, vrelo ljeto i nekoliko talasa vrelih dana. Kako se navodi, dugi periodi vrućine i nekoliko opasnih toplotnih udara stvoriće problem na području južne i istočne Evrope.

Sa druge strane olujno nevrijeme sa grmljavinom pogodiće države od Francuske do Poljske i Češke. 

 

AccuWeather je poslao i upozorenje na mogućnost više opasnih i dužih talasa vrućine, posebno tokom juna i avgusta.

 

- Temperature iznad 32 stepena Celzijusa biće uobičajene tokom cijelog ljeta, a doći će i do najmanje jednog dužeg razdoblja opasnih vrućina koje će trajati najmanje nedjelju dana. Tokom tih talasa vrućine moguće je i rušenje temperaturnih rekorda - prognozira Alan Repert, meteorolog AccuWeathera, za područje Balkana.

 

Tokom ljeta bi na Balkanu mogao da se pojavi povećan nivo smoga i loš kvalitet vazduha, upozorava meteorolog Tajler Rojs. Kako je rekao, zbog dužeg perioda bez kiše može se očekivati i suša.

 

Nakon nekoliko prodora hladnog vazduha tokom proljeća, usjevi na području Balkana će nastaviti da pate zbog dolaska razdoblja u kojem će količina padavina biti ispod prosjeka, navodi se u prognozi AccuWeathera.

 

Dok će vrućine vladati južnom i istočnom Evropom, tokom ljeta, olujno nevrijeme će pogoditi Francusku, Poljsku i Nemačku, tvrde meteorolozi. 

 

Biće vrućina i u ovim zemljama, ali će se one smjenjivati sa olujnim nevremenom praćenim grmljavinama. 

 

Neke od ovih oluja, biće sa jakim vjetrom, tornadom i gradom.

 

- Nevrijeme će se dogoditi u poslijepodnevnim i večernjim satima - tvrdi Rojs. On tvrdi da će opasno nevrijeme da se širi od juga Njemačke, ka zapadu Češke i Poljske. 

 

Zbog obiolnih padavina i nevremenam, biće moguće i polave u Francuskoj, Švajcarskoj i Njemačkoj. 

(Pink.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.