x

DVIJE KĆERKE IM UMRLE ZBOG SLIČNIH KOMPLIKACIJA: Malenoj Almiri ugrađeno crijevo u stomaku, kutija hrane za nju košta 100 KM!

Almira Patković iz Viteza je rođena 2012.godine. Almira se dugo vremena liječila na Pedijatriji KCS, odjeljenje NEONATOLOGIJE. Njena dijagnoza je DG AKUTNI Megacolon (odnosno nedostatak debelog crijeva). Jedini način da ova bebica živi bila je operacija pomoću koje bi se kreirala vještačka stoma (odnosno debelo crijevo). Zahvat kreiranja stome je zahvat visokog rizika, koji poremećuje s jedne strane fiziološke funkcije, ali s druge strane dozvoljava efikasno i trenutačno odbacivanje teških tegoba koji pogoršavaju zdravlje, često omogućivši opstanak u životu.

Maloj Almiri je ovaj operativni zahvat urađen prije par mjeseci, međutim zahvaljujući „stručnosti“ naših doktora operacija nije bila uspješna, te je izazvala dodatne komplikacije zbog kojih je Almira hitno prebačena za Beograd gdje su joj ugrađenu stomu morali izvaditi, a odatle dalje na liječenje u Zagreb. Almira je imala 3 operacije i sada joj je ugrađena kolostoma (odnosno crijevo na stomaku). Zbog svih sepsi koje je imala, među kojima su mrsa, streptokokna i druge infekcije, koje su joj oštetile crijeva mora jesti hranu za celijakliju najmanje još godinu i po.

 

Hrana koju ona koristi zove se NEOCATE LCP, a kutija hrane košta 100 KM i dovoljna joj je za 3 dana. Osim ove hrane smije jest samo kuhano povrće i voće - (ne smije jesti hranu sa glutenom niti mljeko i bijelo brašno). Brašno koje smije jesti zove se SEBREAD-MIX (1kg - 11KM). Za imunitet mora piti sirup ChildLlife Multi Vitamin i Minerale koji koštaju 50KM i mogu se naći u Hrvatskoj i Americi. Sve ovo je maloj Almiri potrebno kako bi preživjela i bila spremna za novu operaciju koja je zakazana za godinu dana. 

 

Njeni roditelji nigdje ne rade i jako teško žive sa još dva sina koji imaju astmu zbog vlage u kući. Ljekari su striktno zabranili boravak male Almire u prostoriji u kojoj ima vlage, ali roditelji nisu u mogućnosti obezbijediti ništa drugo. Do skoro ova porodica nije imala ni kupatilo, ali uz pomoć udruzenja Pomozi.ba problem je riješen. 

 

Roditeljima male Almire najznačajnija borba, jeste borba za njen život, jer su im nažalost već dvije kćerke umrle zbog sličnih kompilkacija. Oni to sami nisu u mogućnosti.

 

Za pomoć maloj Almiri možete kontaktirati njenu mamu na broj: 062 124 201

 

Svi koji žele da pomognu maloj Almiri i njenoj porodici, mogu to uraditi na sljedeći način.

 

Broj računa za uplate iz BiH: 1607 02701 000 5278, otvoren kod Vakufske banke, na ime Almira Patković

 

Za uplate iz inostranstva:

IBAN: BA3916 0702 711 000 4809

Vakufska Banka, DD Sarajevo

Na ime: Almira Patković 

Adresa: 325. B.Brigade, Vitez, BiH

 

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.