x

Da je živ, Toše Proeski bi danas slavio 36. rođendan!

Pjevač anđeoskog glasa, počasni građanin Makedonije i veliki humanitarac, Toše Proeski danas bi napunio 36 godina. Nažalost na vrhuncu svoje karijere stradao je u teškoj saobraćajnoj nesreći. Toše je karijeru započeo kada je imao svega 10 godina, fascinantnom izvedbom ``Ave Marie``.

Proeski je sa 15 godina već nastupao na festivalu Makfest, a nakon što je s Tonijem Cetinskim 2004. godine snimio hit ``Lagala nas mala`` osvojio je i hrvatsku publiku. S pjesmom ``Srce nije kamen`` našao se na vrhu mnogih muzičkih lista.

 

Svoj prvi album ``Negdje u noći`` izdao je 1999. godine i održao svoj prvi samostalni koncert. Usprkos tome što je nizao uspjehe, ostao je skroman.

 

Pobijedio na međunarodnom muzičkom festivalu ``Slavjanski bazar`` u Bjelorusiji 2000. godine.

 

Godine 2002. kreće na turneje van granica Makedonije. Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji.

 

Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Eurosongu 2004. u Turskoj s pjesmom ``Life``, gdje je osvojio 14. mjesto. 

 

Nakon pobjede na Hrvatskom radio festivalu Toše je izvjavio: ``Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milion godina, to nas čini ljudima``.

 

Imao je velike hitove sa Esmom Redžepovom, Gocom Tržan, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom.

 

Osim pjevanjem, Toše se bavio i humanitarnim radom kao UNICEF-ov poslanik dobre volje, a zbog učinjenih dobrih djela 2002. godine primio i priznanje Majke Tereze.

 

Njegova pjesma ``This world``, snimljena 2004. godine, postala je UNICEF-ova himna.

 

Nažalost, karijeru koja je obećavala i njegov mladi život naprasno je prekinula saobraćajna nezgoda. Toše Proeski poginuo je oko 6:20 sati, 16. oktobra 2007. godine na autoputu A3, na putu iz Skoplja za Zagreb.

 

Automobil koji je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom. Menadžerka, Ljiljana Petrović, koja je lakše povrijeđena, spavala je u trenutku nezgode baš kao i Toše.

 

Nažalost, pjevač je na mjestu preminuo od posljedice povrede kičme. Istraga je pokazala da se vazdušni jastuci u trenutku nezgode nisu otvorili.

 

Toše Proeski prije smrti je snimio brojne pjesme koje nije stigao da objavi. Jedna od njih je `` If You Wanna Leave Me``.

 

Kada  je poginuo cijeli Balkan je tugovao, a u Makedoniji je proglašen dan žalosti. Makedonska televizija prekinula je emitovanje programa kako bi objavila ovu vijest. Visoki državni zvaničnici odali su mu počast, a parlament je prekinuo s radom taj dan. Knjige žalosti otvorene su u svim zemljama.

 

Sahranjen je 17. oktobra 2007. godine uz najviše počasti u svom rodnom Kruševu.

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.