x

Da li je lijek skuplji od života? Priča mladog bh. para koja vas neće ostaviti ravnodušnim!

Za devet mjeseci život tridesetdvogodišnje Goraždanke Elvire Bičo Džidić postao je košmar iz kojeg izlaza, bez pomoći dobrih ljudi, nema. Iza nje je osam operativnih zahvata i teška dijagnoza ljekara da Elvira boluje od malignog melanoma. U fazi kada hemo – terapije ne pomažu nada da će njena bolest biti zaustavljena je u lijeku Vemurafenib (Zelboraf) kojeg nema u BiH, a koji bi koštao oko 12.000 KM mjesečno.

Sve je počelo krvarenjem mladeža na leđima, a nastavljeno sa operacijama odstranjivanja limfnih žlijezda i izraslina na njenom tijelu. Zbog hitnosti i izbjegavanja čekanja porodica je plaćala operacije na privatnim klinikama, a dodatna sredstva iziskivale su pretrage koje nije bilo moguće obaviti u našoj zemlji.

 

– Ljekari su preporučili da PET/CT screening cijelog tijela obavimo u turskom „Medical parku“, koji ima jedan od najsavremenijih aparata na svijetu. Pronašli su da se melanom proširio sa prepona. Našli su joj tri na jetri, te v iše njih na crijevima za koje nisu sigurni jesu li maligni. Stigao je i BRAF nalaz iz Slovenije u kojem stoji da je zasićenost tkiva malignim ćelijama 70 posto – kaže Elvirin suprug, Aldin Džinić. 

 

Na dosadašnje liječenje potrošeno je blizu 20.000 KM. Pomagale su im porodice, Aldinova firma „Bekto Precisa“, prijatelji. Nakon što je obustavljena hemo-terapija, Elvirin svijet se srušio. 

 

– Najteže mi je pala vijest da hemo – terapije ne djeluju. Osjećam kao da sam i psihički pala – kaže Elvira. 

 

Nakon borbe sa procedurama i administrativnim barijerama u bh. zdravstvu, ali i finansijskim potrebama za Elvirino liječenje mladi bračni par sada je pred nepremostivom preprekom. Bez lijeka koji se proizvodi u Velikoj Britaniji Elvirin život bit će ugašen. 

 

- Lijek ne liječi već lokalizuje i zaustavlja bolest i pretvara je u hroničnu koje se liječe doživotno. Lijek ne postoji u BiH i njegova cijena je 10.000 do 12.000 KM mjesečno, ovisno od države u kojoj se nabavlja. Mi to ne možemo promijeniti. Zdravstvo u svijetu je tako napravljeno. Jedan košarkaš koji je osamdeseth godina obolio od AIDS-a i danas normalno živi. To znači da lijek postoji ali nije dostupan svakome. Ako imaš para živjećeš, ako nemaš šta ti Bog da – kaže Aldin. 

 

Kako bi pomogla rodici Selvedina Bičo osnovala je Facebook grupu, obilazi goraždanske firme i dijeli apele za pomoć .

 

- Mi smo rodom od Čajniča i ja sam došla na ideju da skupljam novac i na teferiču u Kapovom hanu. Skupila sam 870 maraka i to puno znači. Znam da danas svi imaju račune, rate kredita, ali marka, dvije, pet, koliko ko može puno znači. Uzdamo se u Allaha dž.š. i dobre ljude da će Elvira biti bolje – kaže Selvedina. 

 

Danas je u Goraždu postavljen štand na kojem se mogu donirati sredstva za Elvirino liječenje, a građani će u narednih 7 dana na ovaj način moći donirati novac. 

 

Humani ljudi svoje priloge mogu uplatiti na račune:

 

Sparkasse banke: 199-543-60298646-35 (Elvira Džidić); 

 

devizni račun: IBAN BA39 1995 4360 2986 4635 

 

Swift banke ABSBBA22. 

 

Kontakt telefon: 062868243. 

 

Humanitarni broj: 090 291 010 

 

Pozivom na humanitarni broj donirate 2 KM, a cijena poziva za fiksne i mobilne mreže je 2,10 KM.

 

(Avaz.ba/Ekskluziva.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.