x

Da li znate zašto se prsti smežuraju ako su u vodi?!

Sigurno ste primijetili kako vam prsti na rukama i nogama smežuraju, ako ih držite dugo u vodi. 

Ali, da li ste se ikada zapitala zašto se to dešava, i koji je stvarni uzrok? 

 

Vjekovima se vjerovalo da je uzrok smežuranim prstima na rukama i nogama, taj što spoljni sloj kože upija vodu u nabubri, ali na kraju se pokazalo da ipak nije tako.

 

Naime, spoljni sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti. Podlogu tom vjerovanju stvorili su naučnici još 1935. godine jer su primijetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati nezavisno koliko dugo stoje u vodi, ako im je određeni nerv oštećen. Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sistema u tijelu, koji je zadužen i za kucanje srca, disanje... 

 

Neurolozi su sad skloni uvjerenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu - lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd. Tokom 2013. godine, sproveli su niz istraživanja na tu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dva slučaja - ako su im prsti naborani od vode i ako su suvi. S naboranim prstima bili su puno brži u sakupljanju mokrih predmeta, i to za otprilike 12 posto.

 

Zaključak naučnika je taj da prsti u vodi ne nabubre, već se smanje zbog krvnih sudova koje se u njima stežu pa se koža zbog toga namreška, piše Bright Side.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.