x

Damir Džumhur i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2017. godini! (GALERIJA)

Teniser Damir Džumhur i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. Svečana manifestacija proglašenja najboljih u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH održana je sinoć u Sarajevu.

Džumhur je u 2017. godini otišao korak dalje i historijskim rezultatima za bh. tenis i bh. sport uopće došao do titule najboljeg sportiste BiH. U godini na izmaku osvojio je dva ATP naslova iz serije 250 i to u Sankt Peterburgu i Moskvi te sezonu završio na sjajnom 30. mjestu ATP rang-liste. U konkurenciji su osim Džumhura bili nogometaš Edin Džeko i košarkaš Džanan Musa. 

 

Članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva Larisa Cerić i u ovoj godini je ostvarila nekoliko velikih dostignuća. Osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Varšavi te postala viceprvakinja svijeta na Svjetskom prvenstvu u open kategoriji. Među tri najbolje našle su se još Aleksandra Samardžić (džudo) i Lejla Tanović (biciklizam). 

 

Ove odluke jednoglasno je donio stručni žiri kojim je predsjedavala proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a dodijeljene su nagrade u još deset kategorija. Epitet najbolje ekipe ponio je Košarkaški klub Igokea. Nagrada za najboljeg trenera je otišla u ruke Branislava Crnogorca, selektora džudo reprezentacije BiH.

 

Nagrade za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu pripale su reprezentativki BiH u taekwondou Katarini Krajišnik i karatisti Munibu Dedoviću. 

 

Nagrada za razvoj sporta pripala je Univerzitetskom sportskom društvu Bosna koje ove godine slavi veliki jubilej - 70 godina postojanja. 

 

Stručni žiri je nagradu za fair-play dodijelio nogometnom treneru Slavenu Musi. Nagrade za životno djelo dodijeljene su Raziji Mujanović, najboljoj bh. košarkašici svih vremena, koja je od ove godine članica ``Kuće slavnih``, Mihailu Vukoviću koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju i ugledu ženske košarke u evropskim okvirima te Milanku Mučibabiću, višestrukom prvaku i čovjeku koji je cijeli život uz džudo.

 

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide. Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je Igoru Ignjatoviću, kapitenu Košarkaškog kluba invalida Vrbas. 

 

Srca čitalaca Nezavisnih novina i posjetilaca portala nezavisne.com ove godine osvojio je bh. kajakaš Darko Savić.

 

Izbor najboljeg sportiste za 2017. godinu održan je pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH na čelu s predsjedavajućim Draganom Čovićem, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.