x

Dan državnosti obilježen svečanom akademijom!

U organizaciji vlasti Zeničko-dobojskog kantona održana je svečana akademija povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Kantonalni premijer Miralem Galijašević je u obraćanju naglasio da u 1.000-godišnjoj historiji borbe za kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine njeni narodi i građani prošli su kroz razne historijske faze. Važan datum koji je po ko zna koji put potvrdio riješenost naših naroda da očuvaju svoju državnost je 25. novembar.

 

- Prilika je ovo da se sa dubokim poštovanjem sjetimo svih onih hrabrih Bosanaca i Hercegovaca koji su se tog dana prije 72 godine okupili u Mrkonjić Gradu na zasjedanju ZAVNOBIH-a da bi potvrdili identitet, državnost i suverenitet Bosne i Hercegovine.

 

Premijer Galijašević je pozvao i da se prisjetimo svih patriota koji su početkom agresije 1992. godine na međunarodno priznatu državu BiH ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta.

 

- Posebno se prisjetimo onih koji su u toj časnoj borbi dali svoje živote. Ovogodišnji Dan državnosti obilježavamo kada se u BiH počinje implementirati reformska agenda koja je imperativ za sve nivoe vlasti. Teškoće u objedinjavanju pojedinih funkcija i organizaciji kompletne strukture vlasti  na nivou države također ukazuju na određena nastojanja da se država Bosna i Hercegovina marginalizira kao Ustavna tvorevina, te da se po želji nekih grupa na kraju rastoči i nestane - kaže Galijašević te dodaje kako se BiH priprema da u dogledno vrijeme postane članicom Evropske unije, odnosno da ide naprijed ka integracijama, a ne nazad ka separaciji i odvajanju.

 

Neminovno je da moraju uslijediti promjene koje će značiti efikasniji sistem organizovanja države na svim nivoima, te jačanje vladavine zakona u cjelini.

 

- Vlada ovog kantona čini sve da podstakne i stvori ambijent za jačanje svih oblasti života, počevši od proizvodnje preko trgovine, sektora usluga do jačanja obrazovanja, zdravstva, pitanja mladih, rada pravosuđa, socijalne zaštite. Siguran sam da ako svako od nas uradi svoj dio posla čestito i odgovorno da ćemo svoj cilj mnogo brže i efikasnije ostvariti, a to je hod ka evropskim integracijama i pridruživanju velikoj porodici razvijenih zemalja svijeta. Još jednom, uz osjećanje i odavanje počasti svim onim Bosancima i Hercegovcima koji su dali svoje živote za ovu zemlju želim vam čestitati 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine - zaključio je Galijašević.

 

U zabavnom programu nastupili su članovi Kamernog simfonijskog orkestra, osnovna i srednja muzička škola, JU za predškolski odgoj i obrazovanje, Gradski mješoviti hor Maglaj, omladinski hor KUD-a Fadil Dogdibegović Dikanj Kakanj, te dirigenti Amna Huseinagić, Tanisa Mustafić, Hana Čizmić i Arnes Bajramović.

 

tekst : faktor

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.