x

Danas nastaje najveća berza na svijetu!

Američki berzovni operater IntercontinentalExchange zaključit će u srijedu kupovinu NYSE Euronexta, vrijednu 10,9 milijardi dolara.

Nakon nešto manje od godinu od prve službene objave, američki berzovni operater IntercontinentalExchange (ICE) u srijedu zaključuje kupovinu NYSE Euronexta, javlja Poslovni dnevnik.

Riječ je o transakciji teškoj ukupno 10,9 milijardi dolara iz koje nastaje najveći berzovni operater u svijetu. Tom akvizicijom će ICE drastično povećati udio u trgovanju derivatima i direktno će ugroziti čikaški CME Group. Riječ je o tome da će ICE, između ostalog, svom portfelju kompanija pridodati i NYSE Life, drugu po veličini evropsku berzu derivata. Za razliku od berzi na kojima se najviše trguje dionicama, one na kojima su najzastupljeniji derivati su najprofitabilnije.

Osobito uzme li se u obzir da su od ove godine  stupila na snagu nova pravila trgovanja. Prema podacima Evropske komisije, OTC tržište derivata vrijedi oko 540 biliona eura, a njima se nije trgovalo putem berzi. Nova pravila to zahtijevaju od Nove godine i veliki igrači žele najveći dio tog kolača, što dokazuje nekoliko ovogodišnjih spajanja i preuzimanja berzovnih operatera. Koliko su berze derivata profitabilne, pokazuje NYSE Euronext koji je prošle godine od Lifea imao 473 miliona dolara dobiti, a prihodi su bili 861 milion.

Izvor: seebiz.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.