x

Današnjom pobjedom Damir bi ostvario dugogodišnji cilj!

Damir Džumhur danas ima šansu karijere. On će u trećem kolu posljednjeg Grand Slam turnira u sezoni, US Opena, u vjerovatno nikada boljoj formi pokušati da pobijedi Rusa Andreyja Rubleva i da ostvari dugogodišnji cilj. 

Džumhur igra sjajno tokom posljednjih 10-ak dana i jedino što bi ga trenutno moglo zaustaviti je umor. Odigrao je veliki broj mečeva, a dosta njih se prilično odužilo, pa bi to danas mogao da bude problem za Damira, ali spas je u činjenici da je odmarao jedan dan. 

 

Za protivnika ima tenisera koji je rangiran na 53. mjestu ATP liste i koji je prije dva dana porazio Bugarina Grigora Dimitrova, igrača koji je bio možda i u najboljoj formi na cijelom Touru. To što ga je izbacio je samo po sebi senzacija, ali pobjeda od čak 3:0 po setovima je dokaz koliko je talentovan Rublev. On i Damir su za sada igrali samo jednom i to prije dvije godine u Turskoj, a Rublev je pobijedio sa 2:0 u setovima. Ipak, to ne mora ništa da znači jer je Džumhur imao isti omjer i protiv prethodnog protivnika Stebea, pa ga je pobijedio bez većih problema. 

 

Ono što je najveći motiv za Damira danas je činjenica da bi pobjedom konačno ostvario svoj dugogodišnji cilj - ulazak u Top 50. Eventualnom pobjedom protiv Rubleva, Damir bi pretekao Rusa na ATP listi, ali i poznatog tenisera iz regiona, Ivu Karlovića. Zanimljivo da bi mogao preteći i Viktora Troickog ukoliko Srbijanac izgubi danas od Ukrajinca Dolgopolova. Dakle, Džumhur bi današnjom pobjedom bio najmanje 47. teniser svijeta, a možda i poziciju iznad u slučaju poraza Troickog. 

 

Ono što je još bitnije je činjenica da Damir u osmini finala ne bi imao nepobjedivog protivnika jer bi igrao protiv boljeg iz meča David Goffin-Gael Monfils. Protiv Goffina Damir je igrao jednom i to na Australian Openu i poražen je 3:1 u setovima dok protiv Monfilsa nije odmjerio snage tokom karijere. 

 

Dakle, našem teniseru se otvorila velika prilika u karijeri i nadamo se da će je iskoristiti na najbolji mogući način. Njegov današnji meč protiv Rubleva trebao bi početi od 20.00 sati.

 

Izvor: Sportsport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.