x

Dani knjige Konjic: Promovisana ``Tajna bosanskog štapa``, autora Enesa Ratkušića

Ovo djelo na zanimljiv način predstavlja sintezu Ratkušićevog promišljanja svijeta bilo da se radi o njegovom književnom opusu ili o sociološko -žurnalističkom promišljanju "moderne". Autor u romanu na poseban način unosi jednu novu perspektivu, jednu drugačiju hermenautičku otvorenost prema tradiciji iz koje crpi izvornu imaginaciju. Zato možemo reći da "Tajna bosanskog štapa" postaje istinom bosanskog štapa, rekao je u uvodnoj riječi moderator, Benjamin Mušinović.

Putujući kroz vrijeme, glavni junak romana razmišlja o dilemama sa kojima se svi svakodnevno suočavamo. Prenoseći priču na teren BiH, između dva dominirajuća stava da Bosna stalno živi u sukobu različitosti i stava da ovdje različitosti žive u ljubavi i humanom prožimanju, autor je, kaže, izabrao srednji put. Štap projicira neku vrstu izlaza iz krize BiH i roman je kao što književnost i treba da bude, potpuno  u funkciji oplemenjavanja svijeta, a ne ponavljanja disharmonije svijeta, rekao je autor Ratkušić.

 

Preko štapa bosanskih didova autor romaneskno prolazi kroz našu prošlost da bi se najduže zadržao u našoj "okupiranoj stvarnosti", ali tako da sve unutar samog romana ima svoj historijski kontinuitet, rekla je pored ostalog prof. Hadžizukić.

 

Kulturno edukativnu -manifestaciju "Dani knjige Konjic 2014.", Centar za kulturu Narodnog univerziteta Konjic i Gradska biblioteka, otvorili su promocijom romana Enesa Ratkušića, a manifestacija se nastavlja utorak, 23.septembar 2014.god. u 19,30 predavanjem "Kasim Prohić, velikan evropskog duha". O prof.dr. Kasimu Prohiću (25.10.1937. - 30.11.1984.) govoriće prof.dr. Senadin Lavić, prof. Zahid Borić, mr.Kenan Šljivo i mr. Vedad Muharemović.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.