x

Definitivni kraj Zastava automobila!

Preduzeće ``Zastava automobili``, zajedno za još 26 preduzeća u Srbiji, ovog ljeta odlazi u stečaj.

Ovo preduzeće nema djelatnost niti imovinu, jer mu je poslije strateškog parnterstva Vlade i FIAT-a ostao samo pravni status.

U preduzeću u restrukturiranju ``Zastava automobili`` završeno je izjašnjavanje radnika za socijalni program predviđen akcionim planom vlade Srbije za okončanje postupka restrukturiranja, dok je istovremeno počelo izjašnjavanje u ostalim fabrikama u sklopu Grupe ``Zastava vozila`` kao i u Medicini rada koja je funkcionisala u sklopu nekadašnjeg automobilskog giganta.

``U preduzeću `Zastava automobili` od ukupno 17 radnika od kojih su 13 osobe sa invaliditetom, za neku od opcija socijalnog programa izjasnili su samo invalidi``, izjavio je pomoćnik za kadrovske poslove generalnog direktora Grupe ``Zastava vozila`` Todor Rakočević.

Podsjetivši da prema akcionom planu Vlade Srbija ``Zastava automobili`` zajedno za još 26 preduzeća u Srbiji ovog ljeta odlazi u stečaj.

Rakočević je rekao da je sedmoro radnika izabralo opciju od 300 evra po godini staža, dvojica radnika opciju-pet godina do penzije odnosno odlazak na tržište rada, dok je njih četvoro za ponuđenu opciju prelaska u preduzeće ``Zastava Inpro``.

Rakočević je rekao da je za više od 1.800 radnika u sastavu Grupe ``Zastava vozila`` počelo izjašnjavanje za socijalni program koje će trajati do 8. avgusta.

Riječ je o fabrici ``Zastava Kamioni``, Fabrici specijalnih vozila Sombor, ``Zastava Inpru``, Medicini rada, Hortikulturi i preduzeću ``Zastava rezervni delovi``, precizirao je on.

Riječ je o preduzećima i fabrikama koja su više od 10 godina u restrukturiranju i na državnim subvencijama, a koja će, ako se ne nađe partner ili neko drugo adekvatno rješenje, juna naredne godine prestati da postoje.

U fabrici ``Zastava Kamioni``, koja godinama traži strateškog partnera, i u čijoj vlasničkoj strukturi sa 34 odsto učestvuje italijanski ``Iveko``, da li će otići dobrovoljno uz otpremnine od 300 evra po godini staža izjašnjavaće se ukupno više od 710 ukupno radnika.

U fabrici specijalnih voza u Somboru njih 175, a u ``Hortikulturi`` i ``Rezervnim delovima`` njih više od 300.

U ``Zastava Inpru`` koje zaposljava osobe sa invaliditetom i za koje postoji plan da postane državno, jer posluje pozitivno ali ima naslijeđene dugove, izjašnjavaće se 306 radnika.

U zastavinoj Medicini rada, za koju postoji plan takozvango umrežavanja u državni zdravstveni sistem, treba da se izjasni 284 radnika.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.