x

Deset namirnica za zdravlje žena!

Koji jogurt i koja čokolada? Pogledajte koja hrana je veoma važna za dobro zdravlje žena.

Žene žive ubrzanim tempom - vode računa o porodici, vaspitanju djece, idu u kupovinu, održavaju kuću, kuvaju i idu na posao. S takvim užurbanim načinom života, često zapostave svoje zdravlje. 

 

Fizičko i psihičko zdravlje je u direktnoj vezi s načinom ishrane. Hranljive materije poput vitamina B i D, proteina, gvožđa, folne kiseline, hroma, kalcijuma, magnezijuma, enzima, vlakana i esencijalnih masnih kiselina veoma su važne za zdravlje svake žene. 

 

Pravilnim izborom hrane mogu se ojačati kosti, povećati energija i delovati prevenitvno na pojavu brojnih bolesti. 

 

Evo spiska namirnica koje bi trebalo često da se nađu na vašem jelovniku:

 

1. Grčki jogurt 

 

U poređenju s običnim jogurtom, grčki jogurt sadrži manje masnoće i više kalcijum i proteina, koji su neophodni za zdrave zube, jake mišiće i čvrste kosti. Redovnim konzumiranjem grčkog jogurta ćete poboljšati varenje i sprečiti pojavu gasova i nadutosti. Takođe, neka istraživanja su pokazala da grčki jogurt djeluje preventivno na pojavu raka dojke, čira na želucu i vaginalnih infekcija. 

 

2. Pasulj 

 

Pasulj sadrži veliki procenat vlakana, proteina i flavonoida, a malo masnoće. Ishrana bogata pasuljem vam može pomoći u mršavljenju, regulisanju nivoa šećera i djelovati preventivno na srčana oboljenja i rak dojke. Takođe, pasulj ima pozitivnu ulogu u regulisanju hormona. Ova namirnica je dobra i za trudnice jer je bogata folnom kiselinom.

 

3. Spanać 

 

Spanać, baš kao i drugo lisnato povrće, spada u obaveznu namirnicu za žene svih uzrasta. Obiluje važnim hranljivim materijama, poput gvožđa, kalcijuma, folne kiseline i vitamina K, C, E i B. Pored toga, spanać je bogat amino kiselinama, antioksidantima i snažnim fitohemikalijama koje su značajne za zdravlje žena. Spanać je odličan za zdravlje srca, kože, očiju, kostiju i jetre. 

 

4. Paradajz 

 

Bogat likopenom, antioksidantom koji djeluje preventivno na pojavu raka grlića materice i raka dojke, paradajz je obavezna namirnica na jelovniku žena. Pored toga, likopen štiti i kožu od štetnih sunčevih zraka. Polifenoli iz paradajza djeluju pozitivno na srce. 

 

5. Jagode 

 

Jagode sadrže dosta vitamina C i kalijuma, pa su odlične za jačanje imuniteta. Moćni antioksidanti u jagodama štite srce, ublažavaju bore, poboljšavaju vid, smanjuju upale i smanjuju rizik od urinarnih infekcija. Jagode mogu smanjiti rizik i od nekoliko vrsta kancera.

 

6. Losos 

 

Omega 3 masne kiseline djeluju pozitivno na zdravlje mozga i vaskularnog sistema. Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina, koje se preporučuju u trudnoći, a mogu popraviti i raspoloženje i štite od Alchajmerove bolesti. Losos je niskokaloričan i ima visok sadržaj vitamina D. 

 

7. Tamna čokolada 

 

Ova poslastica je bogata antioksidantima i naročito se preporučuje ženama. Odličan je način da apetit držite pod kontrolom, a ima i dosta hranljivih materija. Flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi čuvaju zdravlje arterija i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. 

 

Serotonin u čokoladi poboljšava raspoloženje, a veoma su zdravi i drugi sastojci ove poslatice - magnezijum, mangan, bakar, cink i fosfor.

 

8. Bademi 

 

Ova namirnica sadrži mnogo hranljivih materija - proteine, dobre masti, kalcijum, fosfor, cink, bakar, selen, folnu kiselinu, vitamine E i A. Bademi mogu smanjiti nivo lošeg holesterola, poboljšati san, djelovati preventivno na srčana oboljenja i kancer. Pored toga, bademi vam mogu pomoći da smršate. 

 

9. Avokado 

 

Ovo je jedna od najboljih namirnica protiv starenja za žene. Avokado sadrži dobre masti, antioksidante i fitonutrijente koji djeluju povoljno na mozak, sprječavaju bore i kožu čine zdravom. 

 

10. Maslinovo ulje 

 

Maslinovo ulje djeluje prevenitvno na rak debelog crijeva, dojke i kože. Pored korisnih fenolnih antioksidanata, sadrži i biofenole koji sprječavaju snižavaju krvni pritisak i sprječavaju srčana oboljenja. Pored toga, maslinovo ulje ima i snažna antiupalna dejstva i mogu smanjiti tegobe nastale kao posljedica hroničnih oboljenja.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.