x

Devedeset godina Duvačke sekcije KUD-a Željezare Zenica!

Duvačka sekcija Kulturno-umjetničkog društva Željezara Zenica obilježila je koncertom i smotrama duvačkih orkestara i folklora 90. godišnjicu rada i postojanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Dževad Mustafić, predsjednik KUD „Željezara“ Zenica, rekao je kako prvi put organiziraju ovakav događaj.

 

“U pitanju je naravno promocija i proslava postojanja 90. godišnjice postojanja duvačke sekcije KUD Željezara. Smotra folklora i duvačkih orkestara je trebala biti odvojena manifestacija, ali smo uspjeli da to spojimo kako bismo uštedili vrijeme, prostor, novac, ali i da zajedno proslavimo ovaj događaj”, rekao je Mustafić.

 

On je rekao da su gosti stigli iz Tarčina, Kaknja, Stoca, Bosanske Otoke i Travnika.

 

Azur Bijedić, član KUD Željezara, rekao je kako će izvoditi tri kompozicije, dva marša i polku.

 

“Ovakvi orkestri se prvenstveno bave izvođenjem marševa, ali bit će tu i raznovrsnog programa jer i drugi orkestri sviraju obrade poznatijih pjesama, ali i ozbiljnije muzike”, rekao je Bijedić.

 

Dodao je kako je programom planirano da poslije smotre orkestara ide i smotra folklora.

 

“Mi čitavu godinu nastojimo da istaknemo ovaj za nas veliki jubilej, jer 90 godina je za jedno udruženje nešto veliko. Mi čitavu godinu radimo aktivno na proslavi ovog jubileja, a pripreme su počele nakon naše posljednje turneje u Francuskoj i tako nam je stalno, čim završimo jedan zadatak pripremamo sljedeći”, rekao je Bijedić najavivši i tradicionalni koncert ovog društva u januaru 2017. godine.

 

Na smotri folklora i duvačkih orkestara izvedene su brojne kompozicije moderne i klasične muzike aranžirane za duvačke orkestre te brojne narodne igre sa prostora Bosne i Hercegovine. Učešće u smotri uzeli su, pored Duvačke sekcije KUD Željezara Zenica kao domaćina, i Rudarska glazba Kakanj, Duvački orkestar MDT iz Travnika te Glazbeni orkestar iz Stoca. U smotri folklora učestovali su Folk ansambl Željezara Zenica, KUD Ivan Planina Tarčin, KUD Fadil Dogdibeg-Dikan Kakanj te KUD Mladost Bosanska Otoka te mažoretkinje iz Širokog Brijega.

 

Duvački orkestar KUD Željezara Zenica osnovan je 1926. godine kao Rudarska limena glazba sastavljen od uposlenika tadašnjeg Rudnika mrkog uglja Zenica te Željezare Zenica, a upravo ti radnici su donijeli i instrumente te tradiciju sviranja Prvomajske budnice, kojom svakog Prvog maja članovi ovog orkestra bude svoje sugrađane na prvomajski uranak.

 

Tekst: Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.