x

Devet izuma koji će promijeniti svijet!

Najnovija znanstvena dostignuća će polako, ali sigurno promijeniti svijet kakav poznajemo. Najviše se ističe 3D tehnologija koja je brojne primjene našla na području medicine. Jedina negativna posljedica je što se u budućnosti više nikome nećete moći potpisati na gips.

3D Gips

Cortex je 3D gips dizajniran za podršku prijeloma. On je lagan, ergonomski oblikovan, vodootporan i prozračan. Nakon 3D skeniranja slomljenog uda, gips se printa te stavlja na pacijenta u odnosu na točke prijeloma. Plastika se lako može reciklirati.

Gutač valova

RWP je uređaj koji apsorbira snagu iz vrhova i dolova valova. Planira se upotrijebiti u Velikoj Britaniji koja ima 11 073 km obale i potencijal za proizvodnju 40 - 70 KWh električne energije po metru.

Inzulinska olovka

Gluco koristi pacijentov smartphone da se poveže s olovkom za mjerenje razine šećera u krvi. To eliminira potrebu za injekcijama. Inzulinska olovka prema rezultatima mjerenja priprema odgovarajuću dozu.

OLTU hladnjak

OLTU koristi višak topline koja nastaje iza hladnjaka kako bi napajao toranj za pohranu voća i povrća. Sadrži četiri sekcije prilagođene uvjetima različitog voća i povrća; hladno-suho, hladno-mokro, svježe-mokro i suho-toplo.

Cilindar za kisik

Roam je praktični cilindar za kisik namijenjen maloj djeci s respiratornim problemima. Uključuje inovativnu nosnu masku koja se nježno prislanja na lice djeteta kako bi lakše disalo.

Prijenosni vjetropunjač

Xarius je prijenosni energetski generator koji korisniku omogućava punjenje električnih aparatana vjetar. Specifikacije ga čine pogodnim za područja s ograničenim pristupom na mrežu električne energije. Sastoji se od tri sklopiva krila i unutarnjeg generatora.

Titan ruka

Titan ruka je sofisticirani egzoskelet koji povećava ljudsku snagu. Povećava snagurukei smanjuje umor. Dizajniran je tako da podupire leđa i spriječi loše držanje tijekom dizanja. Namijenjen je za rehabilitaciju pacijenata koji su pretrpjeli moždani udari ozljedu mišića.

3D protetska ruka

Handie je pristupačna protetska ruka s ugrađenim myoelektričnim senzorima koji se mogu pročitati moždane signale. Troškovi su smanjeni korištenjem smartphona za mjerenje električnih impulsa na površini kože. Sve komponente u ruci su reproducirane 3D pisačem. Ruka se oslanja na jedan motor koji mijenja putanju, ovisno o obliku objekta.

Denso

Denso je automatizirani kirurški stroj za šivanje namijenjen za invazivne laparoskopske operacije na predjelu trbuha. Eliminira potrebu za ručnim šivanjem te tako štedi dragocjeno vrijeme u operacijskoj sali. Oslobađa operacijske sale i smanjuje troškove bolnica.

Izvor: dnevno.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.