x

Dijeta nad dijetama: Smršajte zdravo i bezbjedno!

Jeste li čuli za formulu 40:30:30? Holivudske zvijezde jesu jer su zahvaljujući njoj smršale, a potiče od dr Berija Sirsa, kralja dijeta. On tvrdi da svaki obrok treba da sadrži 40% ugljenih hidrata i po 30% masti i proteina.

Zona dijeta, čiji je tvorac Beri Sirs, američki biohemičar, propagira zdrav način ishrane koji je pomogao mnogim holivudskim zvijezdama da smršaju. Neke od njih su glumice Demi Mur i Sandra Bulok, a dijeta počiva na pravilu 40:30:30. To znači da svaki obrok, prema mišljenju dr Sirsa, treba da sadrži 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto masti i 30 odsto proteina.

 

On tvrdi da je zona stanje u kom su količine šećera u krvi stabilne, a hormoni uravnoteženi. Prema Sirsovom mišljenju, počinjemo da se gojimo čim izađemo iz stanja zone jer višak ugljenih hidrata u ishrani dovodi do povećanja nivoa insulina u krvi, koji pak izaziva glad i tjera nas da stalno nešto jedemo. Tako se stvaraju masne naslage na stomaku i butinama, pa zato Sirs savjetuje da je veoma važno ograničiti unos ugljenih hidrata odgovornih za glikemiju (količinu šećera u krvi). Poželjni su ugljeni hidrati iz voća i povrća, a treba ograničiti unos krompira, pirinča i hljeba. Napravite takav jelovnik da dnevno imate pet obroka, i to tri glavna i dvije užine. Mnoge zvijezde koje su bile na ovoj dijeti tvrde da ne samo što su smršale već su se i osjećale mnogo bolje, a Sirs tvrdi da je ovaj režim ishrane odlična prevencija za srčana oboljenja i dijabetes.

 

JEDITE BADEME I MASLINE

 

Zaboravite na punomasni jogurt ili sir. Poželjno je da jedete namirnice bogate mononezasićenim masnim kiselinama, kao što su bademi, avokado, 

masline, maslinovo ulje i ostala ulja zdrava za srce. Sirs tvrdi da, ako u organizam unosite masti s ugljenim hidratima, održaćete ravnotežu insulina u krvi i podstaći ćete tijelo da sagorijeva već nataložene masnoće.

 

SAD JE VRIJEME ZA PASULJ I SOČIVO

 

Najbolji izvor proteina su piletina bez kožice, nemasno mlijeko i jogurt, pavlaka sa niskim procentom masti, sočivo, pasulj i soja. Prema pravilima zona dijete, većini ljudi dnevno je potrebno najmanje 55 g proteina, ali sve zavisi od vaše tjelesne težine i godina.

 

KORISTITE JEČMENI HLJEB

 

Voće i povrće mnogo su bolji izvor ugljenih hidrata od hljeba, tjestenina i krompira, a pritom sadrže više vlakana, vitamina i minerala i manje su kalorični. Umjesto hljeba od bijelog brašna jedite onaj od ječmenog, koji je isto bogat ugljenim hidratima, a mnogo je zdraviji.

 

Jelovnik za jedan dan

 

Doručak

 

šolja nemasnog jogurta, 100 g kivija, 2 kriške parmezana

 

Užina

 

20 g parmezana i 2 krekera

 

Ručak

 

120 g lista na žaru, 300 g zelene salate i paradajza s maslinovim uljem i 150 g ananasa

 

Užina

 

20 g integralnog tosta sa 30 g ćuretine i 20 g kikirikija

 

Večera

 

100 g pilećeg filea na žaru, glavica radiča začinjena kašikom maslinovog ulja i 120 g grožđa

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.