x

Dijeta u kojoj JEDETE SVE, a kilogrami se tope!

Profesorica i nutricionistica sa Univerziteta u Pennsylvaniji, Barbara Rolls, provela je 20 godina proučavajući kako osjećaj punine u želucu utiče na glad, ali i gojaznost. Volumetrics dijeta je odgovor...

Na temelju zaključaka osmislila je volumetrics dijetu koja se temelji na namirnicama niske energetske gustoće (niskokalorične) uz koje se lakše kontroliše osjećaj gladi pa je zato, prema analizi američkog Udruženja nutricionista, u kategoriji dijeta za mršavljenje odnijela drugo mjesto, a u kategoriji zdrav plan prehrane četvrto. 

 

Cjelokupni jelovnik vrvi namirnicama bogatima vodom, odnosno voću i povrću (siromašnom skrobom) te prehrambenim vlaknima, odnosno cjelovitim žitaricama, te nemasnome mesu, mesu peradi, ribi, nemasnome mlijeku i fermentiranim mliječnim proizvodima te kombinacijama ovih namirnica u supamaa i salatama. U njima se može uživati bez griže savjesti.

 

Sve vrste hrane su dopuštene

 

S druge strane, namirnice visoke energetske gustoće (visokokalorične), poput ulja, orašastih plodova, sireva, masnog mesa, krekera, čipsa i drugih grickalica, zatim poslastica, keksa i čokolade nisu zabranjene, no u njima je poželjno uživati povremeno i u malim količinama. Slično vrijedi i za alkohol te kofeinske napitke.

 

U knjigama “The Volumetrics weight – control plan” i “The Volumetrics eating plan” Rolls objašnjava da ljudi vole jesti te će, ako mogu birati između manjeg i obilnijeg obroka, u pravilu odabrati obilniji, što je i razlog zašto mnoge dijete koje u osnovi imaju uskraćivanje hrane - ne uspijevaju. Za razliku od dijeta koje zahtijevaju odricanje, uz ovu je moguće pronaći hranu u kojoj se uživa ne fokusirajući se toliko na količinu. 

 

Kontrolisani gubitak kilograma

 

- Volumetrics dijeta je više usredsređena na promjenu prehrambenih navika, a manje na nagli gubitak kila. Kako je krajnji cilj ostati sit, tj. napuniti što veći volumen želuca, a da se pri tome ne unosi puno energije, u ovoj dijeti daje se prednost namirnicama visoke nutritivne gustoće te manje energetske, s dosta tečnosti.

 

U prosjeku se unosi oko 1600 kcal na dan, što je deficitarno za 500 kcal od prepreka opšte populacije te se može kontrolisano gubiti od 0,5 do 1,5 kilograma sedmično - objašnjava nutricionistica Ana Ilić iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma. No zapravo je moguće da jedete i više nego što ste navikli, a opet se gube kilogrami.

 

U studiji u kojoj je koautorica bila Barbara Rolls ispitanici koji su jeli glavno jelo (makarone sa sirom), a četvrtinu obroka zamijenili su pireom od povrća, pojeli su 360 kalorija manje.

 

Ne odričite se, ali...  

 

Prženo, slatko i masno nije zabranjeno, no preporučuje se konzumirati u što manjim količinama...

 

Prednosti

 

S obzirom na to da se u prve dvije skupine namirnica, koje se preporučuje jesti svaki dan, nalazi voće i povrće u kojem je pretežito zastupljena voda, mahunarke, smeđa riža te nemasno meso, kao i nemasno mlijeko i mliječni proizvodi, dugoročno ova dijeta može dovesti do smanjenog unosa masti i vitamina topivih u mastima, poput vitamina A, D, E i K.

 

Iako su prehrambena vlakna dobra za regulisanje probave, naglo povećanje njihova unosa može dovesti do pojave nadutosti, grčeva i gasova. Stoga kad se kreće na volumetrics dijetu potrebno je postupno uvoditi te namirnice te je potrebno osigurati adekvatnu količinu vode kako bi vlakna nesmetano prolazila.

 

Nedostaci

 

Volumetrics dijeta je dobro istražen i logičan pristup mršavljenju. Pravila su jednostavna i fleksibilna, a prehrana raznolika i uravnotežena. Dijeta obiluje svježim nutritivno vrijednim namirnicama, nije restriktivna i ne zahtijeva prevelika odricanja niti gladovanje.

 

Kilogrami se gube postupno, u skladu s nutricionističkim preporukama, a ako se usvoje pravila kao dio životnog stila, velika je vjerovatnost očuvanja postignute linije. U istraživanju iz 2007. grupa žena na malomasnoj prehrani (s puno voća i povrća) izgubila je 6,6 kilograma u godinu dana, dok je druga grupa koja je unosila manje kalorija izgubila pet kilograma. 

 

Doručak 

 

Fritaja s mozzarellom 

 

Sastojci: luk ili poriluk, 4 jaja, pola tikvice ili četiri veća šampinjona, pola mozzarella sira

 

Priprema: Nareckajte luk ili poriluk pa dodajte tikvice ili šampinjone (možete i oboje). Jaja posebno smućkajte i zdjelici pa prelijte preko povrća. Pred kraj pečenja prekrijte ploškama mozzarelle i pustite da se otopi. Poslužite uz zelenu salatu. 

 

Zobene palačinke (4 porcije) 

 

Sastojci: 1 1/4 šoljice krupnijih zobenih pahuljica, 1 1/4 šoljice obranog mlijeka (zamjena može biti pola mlaćenice i pola mlijeka), 1 veliko jaje, kašika maslinovog ulja, šoljica cjelovitog pšeničnog brašna, kašičica praška za pecivo

 

Priprema: U posudi pomiješajte zob s mlijekom i ostavite stajati pet minuta. Dodajte jaje i ulje, zatim pomiješajte. Dodajte, suve sastojke i miješajte dok se ne spoji. Izlijte pola šeflje na dobro zagrijanu ringlu, pa oblikujte u okruglu palačinku i pecite dok se ne zapeče s obje strane. Možete dodati 1/2 šoljice borovnica na tijesto prije pečenja. Prelijte s jogurtom.   

 

Doručak ili međuobrok

 

Parfe u čaši (1 porcija)

 

Sastojci: 1/2 šoljice cjelovitih žitarica, šoljica zamrznutog manga ili nekog drugog voća, šoljica malomasnog jogurta

 

Priprema: U staklenu čašu stavite sloj jogurta, pa žitarice i na kraju voće. Ponovite svaki sloj još jednom.  

 

Ručak

 

Ćureće grudi s boranijom

 

Sastojci: 400 g fileta ćurećih grudi, dva krompira, 300 grama boranije, kašika sirćeta, dvije kašike maslinovog ulja, nekoliko listova salate

 

Priprema: Filete ispecite na naglo. Skuvajte krompir u ljusci, a boranij u drugoj posudi. Kad je kuvano, krumpir narežite te sjedinite i začinite maslinovim i sirćetom. Ohladite. 

 

Večera

 

Supa od povrća i šparoga

 

Sastojci: kašika maslinovog ulja, 4 čena bijelog uka, 2 šoljice pileće supe, 2 grančice timijana, 1 3/4 šoljice svježeg spanaća, šoljica tanko narezane crvene paprike, 1/2 šoljice zamrznutog graška, šoljica svježih šparoga, 1 1/2 šoljice kuvane cjelozrnate penne tjestenine

 

Priprema: Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte minutu. Zatim dodajte supu i timijan. Smanjite toplinu i kuvajte 10 minuta. Zatim dodajte spanać, papriku i grašak. Pokrijte i kuvajte pet minuta. Šparoge pirjajte 2-4 minute pa ubacite unutra. Umiješajte tjesteninu i kuvajte još minut. 

 

Primjer jelovnika

 

Doručak: Zobena kaša s niskomasnim mlijekom i rendanim jabukama, svježe iscijeđeni sok grejpa

 

Međuobrok: Sezonsko voće po želji 

 

Ručak: Pileća supa s povrćem, toplo-hladna salata s kuvanom piletinom, integralnom tjesteninom, zelenom salatom, paprikom, preliveno niskomasnim jogurtom

 

Međuobrok: Štapići celera

 

Večera: Fajita od integralnog brašna punjena tofuom i povrćem prelivena umakom od paradajza. U slučaju gladi jedite voće. 

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.