x

Dio svijeta u koji niko pametan ne putuje!

Novi projekt Jasena Boke bavi se jednom od najznačajnijih osoba u svjetskoj povijesti, Aleksandrom Velikim; o svom putovanju i potrazi za prvim `velikim globalizatorom`, kako on zove makedonskog osvajača, Jasen Boko ekskluzivno piše za tportal.hr.

Dvoje putnika koji se s rancima približavaju iransko-afganistanskoj granici kod prijelaza Dogarun sasvim su retro pojava, sjećanje na zlatne hipijevske sedamdesete. Ovuda je nekad vodila legendarna hipi cesta za Kabul, a onda su došli ratovi, revolucije i ozbiljni problemi.

Nekadašnja zabavna šetnja od Europe do Indije pretvorila se u ratnu klaonicu iračko-iranskog i afganistanskog rata i dio svijeta u koji nitko pametan ne putuje. Pa iako je Dogarun nakon 20 godina blokade ponovno otvoren, na cesti prema Afganistanu nema više hipika i magic-buseva, ona je pretrpana kamionima koji transportiraju sve što se može prodati iz jedne u drugu zemlju.

Rat uvijek miriše na profit, a on se može ostvariti na brojne načine, pa i trgovinom narkoticima preko ovog prijelaza. 

Usporeni iranski policajci konačno nas propuštaju na afganistansku stranu, gdje opet naš spomen `turizma` kao razloga putovanja izaziva osmijehe službenih lica. Dugo se konzultiraju oko naših putovnica, nepoznata im je zemlja iz koje dolazimo, bez obzira što su i njezini pripadnici u koalicijskim snagama u Afganistanu. Srdačni su i ljubazni, ali čudom se čude tom turizmu, odmahuju glavama. 

Dva sata traje ovo putovanje kroz čarobni međugranični svijet, iranske pa afganistanske kontrole, bodljikave žice i ježeve, vojnike u različitim uniformama, vrata i vratašca, hodnike i šaltere. Nitko nam ne pregledava prtljagu, nema kontrole, ali svi bi pričali s nama, o svemu i svačemu.

A onda, još jedna vrata i nalazimo se na prašnjavoj ledini iza posljednjeg vojnika. Pred nama se otvara Afganistan: improvizirani trgovački štandovi, sklepani od dasaka uz prašnjavu cestu na kojima se trguje svim i svačim. I grupice ljudi koji pokušavaju zaraditi neki dolar pograničnim transakcijama, sitnim švercom, ili jednostavno nemaju što raditi kući pa vrijeme provode tamo gdje je zanimljivo.

I tad, kao s neba, pred njih pada uzbudljiv događaj: dvoje stranaca. Skupljaju se sa svih strana i začas smo okruženi masom radoznalaca koji nas pipkaju, djeca nude promjenu dolara, odrasli vožnju taksijem do Herata. 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.