x

Dirljivo: Ovo vam majka nikada nije rekla!

Sljedeći put kad je vidite, recite svojoj mami hvala i neka zna da je volite.

Onog trenutka kada shvatite da čekate dijete, život vam počne nepovratno da se mijenja. Ta promjena postane sve očiglednija rođenjem djeteta koje će da vas provede kroz najnapornije, ali i najljepše putovanje u životu - roditeljstvo. A uživljavajući se u ulogu roditelja, shvatićete i koliko je toga podnijela vaša majka, pa ćete napokon i sami da iskusite neke stvari koje vam ona, vjerovatno, nije nikada rekla.

 

1. Rasplakali ste je... mnogo puta

 

Plakala je kad je otkrila da je trudna s vama. Plakala je dok vas je rađala. Plakala je prvi put kad vas je držala u naručju. Plakala je od sreće, straha, brige i jer vas toliko voli. Ona je sve vrijeme s vama proživljavala svaku vašu sreću i tugu, bili vi toga svjesni ili ne.

 

2. Ona je željela to poslednje parče torte

 

Ali, kad je vidjela kako ga vi gledate (iako je vama bio treći komad, a ona tortu nije ni probala), nije mogla da ga uzme. Znala je da će biti mnogo srećnija ako vaš stomačić bude pun, a ne njen.

 

3. Boljelo je

 

Kad ste je vukli za kosu, kad ste je grebali noktićima koje niste željeli da isječete, kad ste je grizli dok vas je dojila, kad ste je lupali u rebra još dok ste bili u stomaku, kad ste natjerali njeno tijelo da se grči u agoniji dok vas je rađala... svaki put je boljelo.

 

4. Uvijek se bojala

 

Od trenutka kad vas je začela, činila je sve što je u njenoj moći da vas zaštiti. Ona nije željela da vas da nikome da vas drži (iako je popustila), da vas slučajno ne bi ispustili, a srce joj je zastalo kad ste napravili prve korake. Kad ste počeli da izlazite, ostajala je budna da vas dočeka (čak i ako se pravila da spava), i ustajala je rano kako bi vas budila za školu. Sa svakim ogrebanim koljenom bila je uz vas i bila je spremna da vas riješi svakog ružnog sna.

 

5. Ona zna da nije savršena

 

Ona je svoj najgori kritičar. Zna sve svoje mane i ponekad se mrzi zbog njih. A najstroža je prema sebi kad je riječ o vama. Željela je da bude savršena mama, da ne uradi ništa pogrešno, ali, budući da je samo čovjek, griješila je. I vjerovatno još uvijek pokušava da sebi oprosti neke od tih grešaka. Voljela bi da može da se vrati u prošlost i da ispravi neke stvari, ali ne može, pa budite blagi prema njoj jer je radila najbolje što je tada znala.

 

6. Gledala vas je dok spavate

 

Bilo je noći kada je bila budna do tri ujutru, moleći se da napokon zaspite. Jedva je držala otvorene oči dok vam je pjevušila i molila vas je da napokon zaspite. Tada, kada ste napokon zaspali, legla bi pored vas i na tren bi je napustio umor kad bi vidjela vaše anđeosko malo lice, iskusivši više ljubavi nego što je mislila da je moguće.

 

7. Nosila vas je duže od devet mjeseci

 

Jer vam je trebala. Tako da je to i radila. Naučila je da vas drži u naručju dok kuva, čisti, jede, čak i dok spava. Jer to je bio jedini način na koji je nekad mogla da zaspi. Bila bi umorna, boljela bi je leđa, ali držala bi vas jer ste vi željeli da budete uz nju. Mazila vas je, voljela, ljubila i igrala se s vama. A vi ste bili sigurni i voljeni u njenim rukama.

 

8. Slomilo joj se srce svaki put kad biste se rasplakali

 

Nije bilo tužnijeg zvuka od vašeg plača, ili toliko užasnog prizora kao kad bi se niz vaše obraščiće kotrljale velike suze. Ona bi učinila sve što je u njenoj moći da vas smiri, a kad ne bi mogla da zaustavi vaše suze, srce bi joj se slomilo u milion sitnih komadića.

 

9. Stavljala vas je na prvo mjesto

 

Mogla je da izdrži bez hrane, tuširanja i sna. Uvijek je vaše potrebe stavljala ispred svojih. Provela bi cio dan brinući o vama, i na kraju dana ne bi imala energije za sebe. Ali sljedećeg dana bi se probudila i ponovila sve ispočetka, jer ste joj vi toliko značili.

 

10. Sve bi ponovila

 

Biti majka je jedan od najtežih poslova na svijetu, pa će vas ponekad dovesti do ivice snage i živaca. Plačete, boli vas, trudite se, ne uspijevate, radite i učite. Ali uz to iskusite i više sreće nego što ste mislili da je moguće i osjećate da će vam ponekad srce pući od silne ljubavi. Uprkos bolu, tugi, dugim noćima i ranim jutrima, ona bi opet sve to ponovila, jer ste vi to zaslužili. Tako da sljedeći put kad je vidite, recite svojoj mami hvala i neka zna da je volite. Vjerujte, to je nešto što ne možete da joj kažete previše puta.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.