x

Divanhana ispunila BNP i dušu publike, u nedjelju drugi koncert!

Divanhana ispunila BNP i dušu publike, u nedjelju drugi koncert- Prvo od dva gostovanja benda Divanhana večeras je u BNP Zenica prošlo kako se samo poželjeti može. Više od dva sata sjajne svirke sedmočlanog benda i izvrsnog vokala Naide Ćatić, sa nekoliko bis numera oduševilo je više od pet stotina sretnika koji su nabavili ulaznice za prvi nastup na koncertnoj turneji ZUKVA.

NAPOMINJEMO, preostao je manji broj ulaznica za drugi koncert, kako reče Neven Tunjić, Zenica je prvi grad u istoriji postojanja Divanhane da su momci i djevojke odlučili ``ostati još dan``, obzirom da su ulaznice za prvi koncert prodane prije više od sedmice.

 

Neposredno pred koncert, članovi benda su se družili sa domaćinima i ekipom Zenicabloga, koji je medijski pokrovitelj oba konceta, u restoranu Kod Seje u Sarajevskoj ulici, uz ``kasni ručak`` i specijalitete poznate kuhinje Pruščanović koji je završio na kraju spomenut i na samom koncertu zbog potrebe članova benda za enormnim količinama vode.

 

Interes za koncert ovog izuzetnog sastava je ogroman, a bend se odlučio svoju turneju ``Zukva 2016`` započeti upravo u Zenici, gdje su posljednji put svirali u aprilu 2014. godine. Ovo je jedinstvena prilika da Zeničani i gosti ovog grada čuju nastup, na početku turneje koja će u martu i aprilu sadržavati 20 koncerata, kako u regiji, tako i širom Evrope. Publika će tokom turneje imati priliku da upozna novu, mladu pevačicu Naidu Čatić, koja se bendu priključila prošlog ljeta, dajući šarm i novu energiju na sceni.

 

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku. Bend je početkom 2009. godine, osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.

 

Do sada su snimili albume ``Dert``, (2011.), ``Bilješke iz Šestice`` (2013.), te sada ``Zukva`` (2016.). Članovi benda su Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke). ``Divanhana`` je do sada zabilježila stotine nastupa širom BiH i desetak država Evrope.

 

Prema planu koncerata, nakon Zenice 14., ``Divanhana`` će nastupiti 18. februara u Tuzli i dva dana poslije, 20. u Brčkom (BiH), potom 1. marta u Beogradu (Srbija),  potom od 4. marta do 9. aprila u Štutgartu, Hamburgu, Esenu, Berlinu, Lajpcigu, Drezdenu, Frankfurtu i Kelnu (Njemačka), Gracu i Beču (Austrija), te na festivalu ``Stanser musik tage`` u švajcarskom Stansu. Za kraj planirane turneje najavljeni su koncerti za 15. april u Banjoj Luci, te 28. april u Mostaru.

 

tekst : zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.