x

Djeca već do 9 sati ujutro unesu polovinu dnevne količine šećera!

Doručak koji obiluje šećerom znači kako djeca čak i prije nego što dođu u školu unesu polovinu preporučene doze šećera.

Zašećerene žitarice, voćni sok i slatki namazi koje djeca konzumiraju za doručak mogu se smatrati krivcem za unos polovine preporučene doze šećera već u ranim jutarnjim satima.

 

Dakle, do kraja dana, djeca unesu tri puta veću količinu šećera od dopuštene, piše Independent.

 

Preporučena dnevna količina je pet kocki šećera za djecu do šest godina te šest kocki za djecu od šest do 10 godina. Djeca do 9 sati ujutro već konzumiraju do tri kocke šećera.

 

Britanski nacionalni program za brigu o djeci izvještava kako svako peto dijete u osnovnu školu kreće pretilo, a već do vremena kada se upisuju u srednju, pretilo je svako treće dijete.

 

Public Health England (PHE) razvio je korisnu aplikaciju koja će pokazati koliko šećera, zasićenih masti i soli ima u određenoj hrani i piću koje djeca konzumiraju.

 

```Be Food Smart App` je aplikacija koja će pomoći roditeljima da kontrolišu kakvu hranu djeca unose te da biraju zdravije obroke. Za djecu su od ključne važnosti zdravi doručci i oni mogu predstavljati razliku između unosa svih hranjivih tvari, vitamina i minerala i nezdravih tvari koje vode do pretilosti i raznih bolesti``, kazala je doktorica Alison Tedstone iz PHE.

 

Izvor: Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.