x

Djeluju li zrna zelene kafe na gubitak težine?!

Nisu poznate nikakve negativne nuspojave uzimanja suplemenata na bazi zelene kave, no nisu poznati ni njezini učinci u gubitku kilograma…

Pomažu li zrna zelene kave u gubitku viška kilograma, pitanje je na koje danas ne mogu odgovoriti ni jedni znanstvenici. No, očito je da marketing odradio svoje, te su se mnoge osobe odlučile iskušati ovaj „prirodan“ i relativno siguran način mršavljenja. I dok zrna zelene kave nisu ništa drugo nego zrela zrna kave prije prženja, danas se ona prodaje pakirana u kapsule ili je „upakirana“ u zdravi napitak.

 

Činjenica je da je djelotvornost zrna zelene kave kao jakog antioksidansa, te sredstva za povišenje razina energije i bolju cirkulaciju poznata već desetljećima, tek prije nekoliko godina zrna zelene kave dobila su novu namjenu, a to je proizvod za mršavljenje.  

 

Nedovoljna istraživanja

 

Ipak pitanje ostaje, djeluje li i u kojoj mjeri? Već je od prije poznato da klorogenska kiselina koje ima u zelenim zrnima kave, najjači je prirodni antioksidans, te bi se na temelju toga moglo pretpostaviti da ima utjecaj na težinu tijela i gubitak kilograma. No, za sad je napravljeno premalo istraživanja na ljudima, koja bi mogla sa sigurnošću znanstveno potvrditi ili pak odbaciti njezin učinak.

 

Jedno istraživanje o učinkovitosti zelene kave na gubitak kilograma provedeno je u Indiji nad 16 osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Tijekom 22 tjedna izgubile su prosječno osam kilograma, odnosno oko 10 posto svoje tjelesne mase, te 16 posto masnog tkiva. Osobama koje su pristale na testiranje, bile su podijeljene doze od 700 i 1050 miligrama zelene kave dnevno, te placebo. Svi sudionici istraživanja bili su nadgledani u tome što su jeli i koliko su imali tjelesne aktivnosti. Ispitanici su tijekom tog vremena prosječno u sebe unosili 2400 kalorija, a trošili 400 kalorija dnevno, što nije bilo dovoljno za gubitak kilograma. Istraživanje je na kraju objavljeno u časopisu „Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity“, a prezentirano je i u „America Chemical Society“ u San Diegu.

 

Voditelj istraživanja dr. Joe Vinson istaknuo je da bi možda i gubitak kilograma bio veći, no sudionici su tijekom tih 22 tjedna dobivali različite doze zrna zelene kave i placebo, pa je moguće da je smanjen efekt, te da bi rezultati bili možda i bolji da su sudionici cijelo vrijeme uzimali samo veće doze. No, ono što treba uzeti u obzir je da je istraživanje bilo plaćeno od strane kompanije „Applied Food Sciences“ koja proizvodi zelenu kavu kao dodatak prehrani, što ovo istraživanje ne čini nezavisnim i relevantnim u znanstvenim krugovima.

 

Ranije istraživanje koje je 2006. godine provedeno u Italiji, pokazalo je da ekstrakt zelene kave može djelovati protiv povećanja tjelesne mase i nakupljanja masnog tkiva, tako da sprečava jetru u apsorpciji masnoća.

 

Nema nuspojava, ali…

 

Ono što je Vinson u svojem istraživanju isto tako ustvrdio je da osobe koje su uzimale ekstrakte zelene kave u sklopu istraživanja, nisu imale nikakve negativne nuspojave, za razliku od nekih drugih pripravaka za mršavljenje koji su nerijetko nakon kratkog vremena povučeni iz prodaje. Ipak, s druge strane prof. dr. sc. Lona Sandon, asistentica na „University of Texas Southwestern“ u Dallasu, istaknula je da se nitko ne bi smio oslanjati na bilo koje do sada provedeno istraživanje, jer niti jedno nije provedeno na reprezentativnom uzorku, koji bi mogao sa sigurnošću potvrditi izvedene zaključke. Također, Sandon upozorava da ljudi možda imaju percepciju da im ništa ne može biti, jer uzimaju suplement načinjen od prirodnih sastojaka. Ona ipak upozorava da suplementi na bazi zelene kave, sadrže i druge tvari za koje se ne zna na koji način utječu na organizam.

 

Pažljivo s uzimanjem

 

No, činjenica i dalje ostaje, da nisu poznati učinci dugotrajnijeg uzimanja suplemenata zelene kave na organizma. Ako već uzimate ili planirate uzimati suplemente zelene kave, dr. Sandon preporučuje da prvenstveno koristite zdravi razum u svojoj odluci, te da birate poznatije brendove koji podliježu strogim kontrolama kvalitete. Tražite suplemente na bazi zelene kave koji imaju što manje umjetnih sastojaka, te da imaju najmanje 45 posto klorogenske kiseline. Također, uzimanje veće doze od preporučene ne znači da će učinak biti bolji i brži.

 

Sandon upozorava da ako primijetite bilo kakve nuspojave kao što su ubrzani puls, povećani krvni tlak, mučnima, nesanica, nervoza, napetost, bilo kakvu alergijsku reakciju, potrebno je prestati uzimati suplement i obratiti se liječniku. Suplementi zelene kave nikako se ne preporučuje osobama koje već imaju povišeni krvni tlak.

 

Izvor: Zena.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.