x

Djevojke na trčanju u sarajevskom Vilsonovom šetalištu! (GALERIJA)

U organizaciji nevladine organizacije ``Marathon`` na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu jutros je organizovana peta društveno odgovorna utrka ``Avon Djevojke na trčanju”, na kojoj je učešće uzelo više stotina djevojaka i žena iz cijele BiH, ali i šire, javlja Anadolija. 

Na ovom sportskom događaju učestvovalo je oko 400 djevojaka i žena, koje su trčale ili šetale, u zavinosti od fizičke spremnosti. Učesnice su se kretale su prema Mostu Suade i Olge gdje su se okrenule i uputile prema cilju kod hotela Bristol. 

 

Prva kroz cilj je prošla je Biljana Cvijanović iz Doboja, koja je utrku završila za 9 minuta i 23 sekunde. Druga je bila Alma Hrnjić iz Sarajeva, a treće mjesto osvojila je Katarina Lemez iz Istočnog Sarajeva.

 

Erol Mujanović, direktor udruženja ``Mararathon`` iz Sarajeva, istakao je da je cilj ove utrke revijalnog karaktera, promocija zdravog i aktivnog života žena, ali i djelovanje u borbi protiv diskriminacije i predrasuda.

 

- Trku smo pokrenuli jer smo već tada, kada je trčanje počelo polako da se omasovljava u Sarajevu, imali dosta pritužbi od strane djevojaka koje nisu nailazile na dovoljno razumijevanja u okruženju za njihove treninge. Onda smo rekli da ćemo organizovati jednu trku samo za žene, po uzoru na najbolje svjetske prakse i zaista svake godine broj učesnika je rastao, rekao je Mujanović.

 

Ovaj događaj, osim promocije zdravog i aktivnog životnog stila, ima za cilj podržati i humanitarne projekte i nekoliko korisnih inicijativa. Dio prikupljenih sredstava biće usmjeren na podizanje svijesti o karcinomu dojke, a u tom kontekstu, trčanje će poslužiti kao sredstvo prevencije tog oboljenja.

 

Ove godine, dio sredstava će biti usmjeren za rad Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke iz Bihaća.

(Oslobodjenje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.