x

Država u kojoj je kašnjenje jedna od najvećih uvreda!

Da li znate o kojoj je državi riječ?!

Švajcarska se ponosi svojom učinkovitošću i tačnošću. Zakasnite li na sastanak sa Švajcarcem, sigurno ćete ga uvrijediti.

 

Dolazak na vrijeme za Švajcarce nije samo stvar bontona, već je i način života. Ova alpska nacija u tačnosti nalazi utjehu te se odlikuje pouzdanošću. Tačnošću iskazuju poštovanje prema svojim prijateljima, poznanicima i kolegama te pokazuju da im je stalo do njihovog vremena.

 

Ako se s nekim dogovorite za sastanak u 14 sati, Švajcarac će na njega doći u 14 sati, a ne pet minuta prije ili kasnije. Za mnoge strance ovo je nepoznati koncept zbog čega mogu nerijetko uvrijediti svoje domaćine kada se ne pridržavaju istog koda ponašanja.

 

Ne čudi zato što su Švajcarci svjetski predvodnici u proizvodnji kvalitetnih satova.

 

Tačni taksiji i prepuni kafići

 

Nitko nije siguran što je uzrok ovakvom ponašanju, no neki pretpostavljaju da je na tačnost nacije uticao geografski položaj. Ipak govorimo o alpskoj zemlji čija se prosječna nadmorska visina kreće od 500 do 800 metara, a najveći vrhovi prelaze preko 4000 metara.

 

Da bi si osigurali hranu, Švicarci su morali biti tačni sa sađenjem kako bi uživali u plodovima bujne žetve.

 

Tačnost ima brojne prednosti, ali i pokoju manu. Na primjer, taksiji uglavnom uvijek dolaze u dogovoreno vrijeme, ali zato svi uzimaju popodnevnu pauzu u 16 sati, pa je u to doba gotovo nemoguće naći slobodno mjesto u kafiću. 

 

No nisu baš svi savršeno tačni u Švicarskoj. Nedavne studije pokazale su da vozovi državne švajcarske željeznice u prosjeku kasne po tri minuta, što većina smatra neprihvatljivim ponašanjem. Pogotovo kad se uzme u obzir da japanski vozovi u prosjeku kasne samo 36 sekundi.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.