x

Dvoipogodišnjak prodat i ostavljen da se smrzne !

Dvoipogodišnji D. S. iz Bijeljine pronađen je 27. novembra negdje na ulicama rodnog grada, promrzao i s teškim tjelesnim ozljedama. Policijska patrola slučaj je prijavila Centru za socijalni rad, a dijete romskog porijekla hitno je prebačeno u bolnicu u Beogradu. 

Povrijeđena desna ruka mu je operirana, a ekipa ``Dnevnog avaza`` zatekla ga je u bijeljinskoj bolnici, gdje se uspješno oporavlja.

- ``Mi smo svoje učinili i ne bih govorio o tome kako je dijete došlo u ovakvu situaciju. On je sada zdravo i vrlo emancipovano, komunikativno dijete, koje se uspješno oporavlja. Čekamo da vidimo šta će uraditi Centar za socijalni rad, a i ostale nadležne institucije neka rade svoj posao`` - kaže Milenko Popović, načelnik Odjeljenja hirurgije u bijeljinskoj bolnici.

Vesna Savić, pravnica u Centru za socijalni rad Bijeljina, kaže da su poduzete sve mjere u skladu s Porodičnim zakonom i Zakonom o socijalnoj zaštiti.

- ``Zbog tjelesnih povreda dječak je boravio u Beogradu i sada je ovdje. Čekamo rezultate istrage, a djetetu je određen staratelj. Koliko znamo, njegov otac je umro, a majka je negdje u Švedskoj. Ona se trebala pojaviti ovdje 11. decembra, ali je to odgođeno za 21. decembar i vidjet ćemo hoće li doći`` - kaže Savić.

``Dnevni avaz`` iz pouzdanih izvora saznaje da je dijete bukvalno prodato drugim osobama i da su ga koristili za prosjačenje. Ko ga je prodao i kako se dijete našlo nezbrinuto na ulici, to će istražitelji utvrditi. 

Avazov Izvor spominje i drugu verziju, prema kojoj je dijete povrijeđeno u kući nekoga od šire porodice te da će se krivična prijava u ovom slučaju zasigurno odnositi na nasilje u porodici ili na trgovinu djecom.

Izvor:Dnevni avaz/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.