x

Džumhur: ``Stanje u bh. tenisu nije dobro, potrebne su drastične promjene``

Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur koji trenutno zauzima 87. mjesto na ATP rang listi sa 598 bodova bio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Džumhurova najveća novogodišnja želja bila je ući među prvih 100 na ATP listi i želja se vrlo brzo ispunila.

 

``Uspio sam to uraditi i nije bilo lako, naročito nakon gubitka bodova prošle sezone. Ipak nakon dva mjeseca sam ušao u Top 100 i napravio dobre rezultate, a za mene je najbitnije da igram dobro i nadam se još boljim rezultatima``, rekao je bh. teniser za N1.

 

Džumhur je bio juniorski broj tri u svijetu, evropski juniorski prvak, a nastupao je na tri juniorske olimpijade u Singapuru. Podrška igračima je sigurno neophodna, ali poznato je da BiH ne pruža podršku mladim i uspješnim sportistima.

 

``Rijetko koji sportista može reći da je zadovoljan odnosom države prema njemu. Najveća zasluga ide mojim roditeljima i drago mi je što sam na kraju uspio sam postići uspjehe. Definitivno država ne pomaže dovoljno sportistima. Stanje u bh. tenisu nije dobro jer mladi igrači nemaju dovoljno uslova. Nadam se da će doći do promjena koje moraju biti drastične``, kazao je Džumhur.

 

U ovoj godini se ostvaruju norme za Olimpijske Igre u Rio di Janeiru, Brazil.

 

``Blizu sam olimpijske norme i realno se nadati se da mogu otići na OI. To je jedan od mojih ciljeva da zaigram na tako velikom takmičenju``, istakao je Džumhur.

 

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine u martu je gostovala Zimbabveu u prvom kolu II grupe Euroafričke zone.

 

``S obzirom na uslove koji su tamo vladali igrali smo dosta dobro i pobijedili što je bilo najvažnije. Nadamo se da ćemo ove godine napraviti iskorak u Davis Cupu.``

 

Zbog umora je otkazao nastup na ATP turniru u Bukureštu, a iza njega je sedam izuzetno napornih nedjelja. Džumhur je istakao kako je proteklih sedam sedmica bilo jako naporno, te da je proputovao cijeli svijet.

 

``Otkazao sam i turnir u Bukureštu i Barceloni jer se nisam osjećao dovoljno spremnim za igrače koji su u Top 50. Sedam sedmica sam igrao zaredom i proputovao cijeli svijet pa je bilo vrijeme da se odmorim i mislim da je odluka ispravna. Sutra putujem u Istanbul, a nakon toga planiram odigrati dva Challengera i pripremati se za Roland Garros``, kazao je gost Novog dana i dodao kako nakon dva dana odmora slijede naporni treninzi, ali da mu to ne predstavlja problem jer voli svoj posao.

 

Kako je kazao nakon ATP-a u Istanbulu i dva Challengera slijedi nastup na velikom Roland Garrosu.

 

“Želim da moja forma bude na vrhuncu za vrijeme Roland Garrosa. To je jedini grand slam na zemlji koja je moja podloga i najviše volim taj turnir. Pokušat ću tempirati svoju formu, iako to nije jednostavno za uraditi. Prošle godine sam igrao na Roland Garrosu i nadam se da ću nastaviti s dobrim igrama. Na tako velikim turnirima treba imati i sreće u žrijebu, ali ja ću u svakom slučaju dati sve od sebe.”

 

Džumhur je prokomentarisao igru ``Kralja šljake`` koji u posljednje vrijeme ne pruža partije na kakve su ljubitelji tenisa navikli.

 

``Nadal nije više igrač kojeg se može staviti kao apsolutnog favorita. Đoković je najveći favorit i mislim da Novak može osvojiti sva četiri grand slama. Rafa je izgubio dva meča zaredom na zemlji i to govori da nije u najboljoj formi. Ipak uvijek je igrao nevjerovatno dobro i vidjet ćemo kako će igrati na narednim mečevima.``

 

Za kraj emisije voditeljica Novog dana pitala je Džumhura protiv kojeg igrača bi volio zaigrati u finalu nekog velikog turnira.

 

``Sljedeće sedmice ću možda igrati s velikim Federerom, s obzirom da igra turnir u Istanbulu. Najviše bih volio igrati protiv Nadala na zemlji i Đokovića na tvrdoj podlozi. To je želja svakog tenisera da odigra meč s njima i vidi kako je to``, istakao je Džumhur i u šali kazao da bi sada ipak više volio igrati protiv Nadala jer je u lošoj formi.

 

Izvor: sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.