x

Džumhur: Želim da uđem u prvih 60, imamo šanse protiv Poljske!

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur kazao je danas da je BiH, nakon nedavno završenog nastupa na Davis Cupu, konačno prošla u prvu skupinu.

Nakon sedam godina, naglasio je, zadnja stepenica je prevaziđena i sada se otvorila dobra prilika.

 

- Po prvi put se nalazimo među velikim reprezentacijama. Cilj nam je da i sljedeće godine ostanemo u toj grupi. Prije dva dana je bilo žrijebanje Davis Cupa, i odlučeno je da BiH igra kući. Siguran sam i da protiv Poljske imamo dobre šanse i možemo proći dalje. Ako se desi da izgubimo, popravni imamo protiv Mađarske i tu smo favoriti.  Želimo da dođemo do play-offa za svjetsku skupini, što nije nemoguće. Idemo korak po korak - rekao je Džumhur na pres-konferenciji u Sarajevu.

 

Osvrnuo se na sezonu koja je u toku. 

 

- Zadovoljan sam sezonom. Mnogo stvari koje sam želio ostvariti ispunio sam, moglo je bolje, napredujem konstantno. Posljednjih nekoliko sedmica sam imao težak raspored, imao sam pobjedu na US Openu, ali umor je učinio svoje. To se vidi po rezultatima - dodao je.

 

Istakao je da sada slijedi mala pauza, te da mu je cilj da napravi u narednom periodu nekoliko dobrih rezultata koji će ga ``gurnuti`` u prvih 60.

 

Dodao je da uskoro počinje s  pripremama za dva turnira u Maroku, od kojih je jedan osvojio prošle godine. Nakon toga slijedi Moskva, pa Beč, a posljednji je Masters u Parizu.

 

- Možda odigram i još jedan Challenger, ali nadam se da će moja sezona biti gotova u Parizu. Nisam želio ići u Aziju, jer ne osjećam da mogu s dugim putem napraviti neke dobre rezultate. Pokušat ću na ova dva turnira skupiti dovoljno bodova da uđem u top 60 do kraja sezone - pojasnio je najbolji bh. teniser.

 

Džumhur je danas postao prvi ambasador Muzeja ratnog djetinstva.

 

Direktor Muzeja Jasminko Halilović rekao je da mir nema alternativu.

 

- Naša budućnost su muzej i sport. Želimo da djeca odrastaju u muzejima i na teniskim terenima. Muzej ratnog djetinjstva nastaje već godinu i po dana i očekujemo njegovo otvaranje u narednih par mjeseci. Muzej je nastavak knjige koje smo napisali ranije. Danas u kolekciji već imamo 3.000 predmeta. Prvi ambasador Muzeja je Damir Džumhur, što je meni jako drago. On pripada našoj ratnoj generaciji, ali želimo promovisati i vrhunski sport - poručio je Halilović.

 

Izvor: avaz.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.