x

Einstenova &#39&#39sablasna&#39&#39 teorija ključ kvantnog interneta!

Eiensteinov skepticizam prema kvantnoj mehanici mogao bi u skoroj budućnosti rezultovati ultrasigurnim internetom koji hakeri ne bi mogli napadati, pokazalo je novo istraživanje.

Još 1935. godine Einstein i neki njegovi kolege otkrili su da bi kvantno spregnute čestice, prema kvantnoj mehanici, trebale ostati trajno povezane čak i kada se razdvoje na goleme udaljenosti. Ovu neobičnu posljedicu teorije, tzv. kvantnu spregu, slavni je fizičar podrugljivo nazvao 'sablasnim djelovanjem na daljinu'.

'Do danas ova se pojava primjenjivala za sigurno dijeljenje poruka bez presretanja među dvojicom pošiljatelja bez obzira na njihovu međusobnu udaljenost', objasnila je Margaret Reid profesorica u Centru za kvantnu i optičku nauku Swinburne.

'U novom radu predstavili smo teorijske dokaze da bi se takve poruke mogle dijeliti između više od dvoje ljudi te da bi mogle pružiti neusporedivu sigurnost budućem kvantnom internetu', istaknula je.

1990-ih godina naučnici su otkrili da bi se poruke mogle šifrovati, sigurno prenositi i dešifrirati uz pomoć neobične kvantne sprege. Kada bi se kvantno spregnuta poruka dijelila između više ljudi, ključ za njeno dešifriranje takođe bi se podijelio među istim primateljima pa bi oni morali sarađivati kako bi dekodirali poruku. To bi komunikaciju u kvantnom internetu učinilo još sigurnijom. 

Reid kaže da je njen tim već utvrdio da kvantna sprega funkcioniše kada se primijeni na tri do četiri primatelja. To otvara teorijsku mogućnost da bi bila upotrebljiva i u razmjenama među većim brojevima ljudi. Kodirane poruke ostale bi sigurne čak i u slučaju da su računala ili mobilni uređaji hakirani. Naime svaki upad hakera sistem bi zabilježio jer prema principima kvantne mehanike već i samo hakerovo promatranje utiče na njega i mijenja ga tako da u njemu stvara greške.

'Otkriće da se sprega može primijeniti u situacijama s više primatelja otvara mogućnost za stvaranje sigurnijeg interneta u kojem bi vanjski saučesnici mogli presretati manje poruka', istaknula je Reid.

Kvantna sprega je misteriozna pojava u kojoj dvije čestice postaju snažno međusobno povezane tako da se ponašaju kao jedan sistem – bez obzira nalaze li se u istom laboratoriju ili na dva različita kraja galaksije. Kada su jednom povezana, svojstva kvantno spregnutih čestica, primjerice spinovi elektrona, ostaju povezana čak i kada se one udalje na velike razdaljine. Promjena u jednoj čestici trenutno će izazvati promjenu u drugoj.

Albert Einstein opisao je kvantnu spregu kao 'misteriozno djelovanje na daljinu', a naučnici već godinama pokušavaju iskoristiti to zanimljivo svojstvo materije. Najveći problem do sada je uvijek bio stvaranje sprege u paru udaljenih čestica jer su je često prekidale nesavršenosti optičkih kabla ili turbulencije zraka. No ubrzani razvoj tehnologije sve više smanjuje ovakve smetnje.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.