x

Ekskluzivno! Evo zašto je Divni i Marku oduzeta kćerka Kristina i od čega zavisi da li će im dijete biti vraćeno!

Marku Kociću i Divni Milanović privremeno je oduzeta kćerka Kristina! Dvogodišnja djevojčica smještena je u obučenu hraniteljsku porodicu, što je potvrdio i izvor iz Centra za socijalni rad u Svilajncu u kom su procijenili da malena djevojčica više ne može da ostane u kući Divninih roditelja.

- Nije dijete oduzeto, dijete je smešteno u hraniteljsku porodicu. Oni su otišli i ostavili dijete u neadekvatnim uslovima. Vidjeli ste u kakvim uslovima je dijete živjelo. Poslije toga su ga odveli u rijaliti, a mi smo lijepo objasnili baki i deki kako sa djetetom da postupaju. Nisu nas poslušali i mi više ne znamo gdje oni mogu da ga odvedu - priča sagovornik Telegrafa iz Centra za socijalni rad koji je zamolio da mu ne navodimo ime i prezime.

 

- Rekli smo im da ćemo morati da smjestimo dijete u hraniteljsku porodicu, privremeno, dok se roditelji ne vrate, pa ćemo onda da vidimo. Niko ne može roditeljima da oduzme dijete, pobogu... Smjestili smo ga u obučenu hraniteljsku porodicu, kao što smještamo i svu djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja, iz bilo kod razloga da nastupi to. Kada se popravi situacija u njegovoj primarnoj porodici, dijete se vraća svojoj porodici - ljubazno priča naš sagovornik.

 

Na pitanje kako su Divnin otac Toma, majka i sestra reagovali kada su iz Centra za socijalni rad došli da odvedu dijete, naš sagovornik kaže da je baki i deki bilo žao, ali da su shvatili da tako mora da bude.

 

- Oni su, kada smo im prvi put rekli da zbog neadekvatnih uslova postoji mogućnost da ga smjestimo u hraniteljsku porodicu, rekli: ``Pa, kako ćemo? Pa mi je mnogo volimo...`` Rekli smo im da mogu uvijek da je vide. Oni su rekli: ``Dobro, ako mora... Mi nemamo od čega...`` To su ljudi znate kog obrazovnog i socijalnog nivoa, onda se promijene, hoće-pa neće... Ne možete vi uvijek da razgovarate sa njima kao sa ljudima koji imaju drugi nivo obrazovanja, drugi socijalni status, a trudite se da im pojasnite, da je to za dobrobit svih. Oni su se ljutili na svoju kćerku što ju je ostavila, pa će oni ovo i ono njoj da urade... Prosto, to je tako sa takvim socijalnim slojem. Mi smo njima pomagali i finansijski, ali šta ćeš... - priča izvor Telegrafa.

 

Na pitanje kako će Centar za socijalni rad dalje da postupa kada su u pitanju Divna i Marko i kćerka Kristina, naš sagovornik kaže da će vrlo pažljivo pratiti njihovo ponašanje i ophođenje prema djetetu, te da nije isključeno to da će se postaviti pitanje da li Divna i Marko uopšte mogu adekvatno trajno da brinu o djetetu.

 

- Vidjećemo kako oni brinu o djetetu. Mi smo dužni da vodimo računa, imamo nadzor nad vršenjem roditeljskog prava u slučaju da im padne na pamet da opet tako negde učestvuju, da dijete ostave... Oni su svoje dijete ostavili roditeljima i rekli su da idu na par dana i vratiće se. Tada bi već mogao da se pokrene postupak za lišavanje roditeljskog prava. Ako procijeni stručni tim, ako procijeni sud... Sud na kraju donosi odluku - otkriva naš sagovornik.

 

Na pitanje da li njihovo ponašanje u rijalitiju može da utiče na pokretanje postupka za lišavanje roditeljskog prava, sagovornik Telegrafa kaže:

 

- Pa naravno, naravno da može da utiče na to. Stručni tim posmatra sve to i može da donese odluku da se pokrene postupak. Ali, krajnji sud o svemu tome donosi upravo sud.

 

Na pitanje da li je to već u planu, naš sagovornik iz Centra za socijalni rad kaže:

 

- Razmišlja se o tome... Ima indicija. Sud će tražiti mišljenje, a mi ćemo predočiti kako jeste. Sve u interesu djeteta, nama je interes djeteta najvažniji! Oni su odrasli, punoljetni, njihova sudbina je u njihovim rukama, a dijete je malo i naša je briga da zaštitimo dijete do daljnjeg.

 

Ono što dodatno može da pogorša cijelu situaciju jeste i navodno ponašanje i stav drugih članova Divnine porodice.

 

- Tu ima još nedostataka, ne samo materijalna situacija. Imamo saznanja da oni stalno zivkaju novinare, sebe guraju u neku kvazi popularnost. Mlađa sestra bi da i ona uđe tamo, misleći da lako mogu da dođu do nekih velikih para. Nažalost... Ali, interes nam je da zaštitimo dijete, privremeno je u hraniteljskoj porodici, i to je normalna procedura kada roditelji bez našeg znanja ostave dijete u uslovima u kojima nema ni materijalnih ni mentalnih uslova da se na adekvatan način brine o djetetu - naglasio je još jednom sagovornik Telegrafa.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.