x

Električni automobil napunjen za 5 minuta?!

Zvuči dobro? Nevjerojatno? Nije samo električni automobil u pitanju, nego i razne druge stvari. Izraelski startup pokazao bateriju koja obećava brda i doline.

Ova vijest bi električni automobil kao takav mogla prometnuti u puno prisutniji tip vozila, a ista moćno zvučeća tehnologija ne bi odmogla ni pametnim telefonima, zar ne? O čemu je konkretno riječ kad već ispočetka zvuči predobro da pobuđuje sumnjičavost? U izraelskoj StoreDot kompaniji tvrde kako njihova nova baterija zahtijeva svega 5 minuta punjenja, što bi trebalo biti dovoljno za prevaliti oko 300 milja (ili zaokruženo rečeno – 480 km). Za usporedbu, Tesla ima tehnologiju (SuperCharger) čije punjenje traje 75 minuta što je potrebno da bi mogla u potpunosti napuniti bateriju u nekom od njihovih postojećih automobila, primjerice u Model S primjerku.

 

Dok je unapređivanje snage baterija preokupacija mnogih današnjih tehnoloških stručnjaka, StoreDot ima agendu kojom su se fokusirali na brzinu punjenja baterije prije svih ostalih svojstava. Doron Myersdorf, direktor i osnivač spomenute kompanije je i sam potvrdio da je brzina punjenja baterija ona ključna karika koja vjerojatno nedostaje da električni automobili postanu sveprisutni. Što se još tvrdi? Pa recimo to da njihova famozna baterija (FlashBattery) funkcionira sigurnije od drugih baterija koje se rabe za električne automobile, jer nije zapaljiva. Ovim putem pozdravljamo sve vatrene Tesle. Šalimo se malo, ne ubijte glasnika.

 

Sve je to novost s berlinskog Cube Tech sajma, a tamo se također govorilo o tome da nemaju još ugovore, ali da se radi s proizvođačima automobila kako bi se stvar razvila do kraja te da će biti potrebno još tri godine dok se takve baterije ne pojave na cesti i u praksi. Drugi proizvođači isto tako rade na sličnim tehnologijama tako poželjnog i superbrzog punjenja baterija. Još je u studenom prošle godine Qualcomm najavio svoju viziju koja nudi pet sati trajanja baterije nakon petominutnog punjenja.

 

Što jest jest, potrošači žude za time da vrijeme punjenja baterije bude što sličnije onom svima prirodnom punjenju vozila gorivom na benzinskoj crpki – konsenzus je to i presjek svih komentara analitičara na situaciju. A i onih koji nisu analitičari, jer je problematika po tom pitanju toliko providna da je svima sve jasno po pitanju želja i bez zaključaka analitičara. O konkretnoj implementaciji ovisi ipak pitanje može li današnja tehnologija proizvesti dovoljno veliku količinu i po pravoj cijeni.

 

Vratimo se na Izraelce. StoreDot su vam već možda zapeli za oko otprilike 2015. godine kad su tvrdili da će napuniti pametne telefone za 5 minuta pa onda za 30 sekundi i neka se samo malo strpimo do 2018. kad će krenuti masovna proizvodnja. A s time u paketu vjerojatno i kraj svih naših patnji oko današnjih standarda za bateriju pametnog telefona.

 

Čudotvorna tehnologija je, dakle, prvi put prikazana, ne u Berlinu, nego u Las Vegasu još 2015. godine. Tajilo se koji su se proizvođači prijavili da bi koristili tu tehnologiju. Osim spomena nanomaterijala i neobično brzog prijenosa iona, tajilo se i reći koji su još tu neimenovani organski spojevi prisutni u cijeloj priči. Pa dobro.

 

Analitičari su tada bili skeptični, prije svega zbog rizika proizvodnje, ali dominantna je ostala misao koja se provlačila da tko god riješi „probleme s baterijama“ – na konju je. Transformacijski bi to bio efekt na cijelu potrošačku elektroniku. Živi bili pa vidjeli kada će ovo dospjeti u praksu. Drže se fige. Nada se da će se nešto konkretno i dogoditi osim posvemašnje tajnovitosti oko svega koja je pomalo i sumnjiva. No ipak, pustimo nagađanja. A ne bi bilo ni loše pogledati videić objašnjenja, složit ćete se. Točno ispod je, ne možete promašiti:

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.