x

Elvir ima samo jednu želju: Da mi je dočekati dan bez dijalize i da imam novi bubreg!

Već 24 godine Elvir Čuzović iz Sarajeva bori se sa teškom bolešću. Kada je imao 15 godina Elviru su zatajili bubrezi. Njegova majka bila je donor bubrega, koji je funkcionirao normalno u njegovom organizmu sve do 2000. godine, piše novinska agencija Patria.

- Ponovo se nalazim na dijalizi već 16 godina uz teške komplikacije koje su potom nastupile. Imao sam više od deset operacija, vrta, kičme srca, krvih sudova... Nakon pregleda koji sam obavio u Francuskoj, ljekari su mi preporučili što hitniju transplantaciju zbog jako lošeg stanja u kojem se nalazi moj organizam, priča nam Elvir.

 

Trenutno se nalazi na nacionalnoj listi za transplantaciju organa u Francuskoj, na koju je stavljen zahvaljujući programu Otvorena mreža prema kojem državljani BiH imaju isti status kao i Francuzi.  

 

- Čekam bubreg i svakog dana se može dogoditi da me pozovu. Nažalost, ja nemam toliko novca, nedostaje mi pola iznosa, tačnije 40.000 KM. Moji prijatelji su otvorili i humanitarni broj za mene, te račune u banci, kaže Elvir.

 

Jedna nevolja uvijek za sobom vuče drugu, i to je nepisano životno pravilo. Elvirovi prijatelji su se maksimalno angažirali i uz pomoć dobrih ljudi prikupili putem humanitarnih akcija 60.000 KM.

 

Međutim, 2014. godine hitno ga prebacuju u Njemačku zbog gangrene noge. Ljekari su mu uspjeli spasiti nogu, a operacije je koštala 40.000 KM. Stoga je Elvir ponovo prinuđen tražiti pomoć.

 

Svaki mjesec za lijek daje 460 KM

 

Čuzović svaki mjesec samo za jedan lijek koji redovno mora uzimati treba izdvojiti 460 KM.

 

- Ne pijem ga redovno, a i za to se snalazim. Zavod zdravstvenog osiguranja KS, ako ja kupim jednu kutiju, snosi pola troškova, i to samo jednom godišnje za taj lijek - rekao je Čuzović.

 

Kako pomoći

 

090 291 065 cijena poziva 2KM.

 

TEKUĆI RAČUN  154 104 999 386 5347  

 

Intesa Sanpaolo Banka d.d Sarajevo

 

Devizni račun IBAM BA 391541049993865347

 

S.W.I.F.T. UPBKBA 22    

 

Intesa Sanpaolo Banka d.d. Sarajevo 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.