Europska noć istraživača 2014 u Sarajevu

26.09.2014 15:00
europska-noc-istrazivaca-2014-u-sarajevu-1

Putokaz za nauku! 

U Sarajevu će se i ove godine održati 

Europska noć istraživača, 26. septembra 2014. godine, na Vilsonovom šetalištu.

Sa nama ćete moći istraživati inovacije, naučna dostignuća i različite naučne projekte od 17.00 sati, pa sve do kasno u noć. 

Oxfam, ured u Sarajevu, u saradnji sa Institutom za hidrotehniku Sarajevo - HEIS, te Tidea d.o.o. iz Banja Luke, vas pozivaju da nam se pridružite i provedete jedno nezaboravno i sasvim drugačije porodično veče, u kojem će svi imati priliku da saznaju nešto novo, oprobaju se u različitim eksperimentima, kvizovima, radionicama, projekcijama, te drugim zabavnim sadržajima. Kao šlag na tortu, za zaključni dio večeri, upriličili smo i svirku otkačenih profesora, uz koju ćemo moći posmatrati zvijezde i putovati kroz vrijeme.

 

Osim u Sarajevu, Noć istraživača stiže i u Banja Luku, Bijeljinu i Mostar, gdje smo istovremeno organizirali slične sadržaje za naše građane koji nas posjete u ovim gradovima. 

Ove godine slogan manifestacije je „Putokaz za nauku“, kao dio kampanje koja će, koristeći saobraćajne znakove kao osnovu, usmjeravati građane ka naučnim sadržajima i skretati im pažnju na tematske cjeline manifestacije, te i na taj način približiti im naučna istraživanja i inovacije.  

 

Pozivamo vas i na učešće!

Još jednom pozivamo sve organizacije, naučno-istraživačke institucije, firme i pojedince koji se bave ili se interesiraju za nauku, a koji to još nisu učinili, da se prijave za učešće na našem sajmu nauke. 

Konkurs traje do 10. septembra 2014., dakle, vremena nije ostalo mnogo!

 

Osim toga, u potrazi smo za demonstratorima ili promotorima nauke, studentima koji imaju interesantan naučni projekat, a koji bi na interaktivan način mogli prezentirati prisutnima u Noći istraživača.

Za prijave i sve detalje o noći istraživača u BiH, možete posjetiti našu web stranicu www.nocistraživača.ba

 ili facebook http://facebook.com/NocIstrazivacaBH

 

Prošle godine u Noći istraživača u Sarajevu smo se družili sa preko 4 000 građana, a kako smo ove godine proširili program manifestacije sa dodatnim edukativnim i prije svega zabavnim sadržajima, vjerujemo da će biti mnogo razloga da nam se ponovo pridružite u još većem broju na Vilsonovom šetalištu.

 

Neki od sadržaja koje možete očekivati u noći nauke u Sarajevu su: sajam nauke i inovacija, dječiji  naučni park, DNA ugao, radionice, predavanja i kvizovi za sve uzraste, takmičenja i predstavljanje najboljih naučnih projekata srednjih škola, te tehničkih dostignuća uopšte, gdje ćete imati priliku upoznati se sa informacionim tehnologijama i novostima iz ove oblasti. 

 

Noć istraživača se od 2005. godine organizira svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, od ove godine pod pokroviteljstvom Horizon 2020 programa Europske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača kod mladih, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja i nauke na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava  se u sve više gradova Europe, pa je tako 2013. godine održana u oko 370 gradova u 32 europske države. 

 

Za više informacija o Noći istraživača  možete se obratiti:

Amna Kurbegović

Oxfam ured u BiH

Trampina 2, Sarajevo

[email protected]

tel 033 262 326 

 


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.