x

Evo kako prepoznati jaje od organski uzgajanih kokošaka!

Oni koji žive ili imaju rođake na selu, vjerovatno odmah mogu da prepoznaju zdravije žumance, odnosno domaće ili organsko jaje.

Naravno domaće kokoške razlikuju se od organski uzgajanih. U ishrani kokošaka sa organskih farmi  nema štetnih hemijskih komponenti ni hormona, nemaju ni ograničene uslove kretanja.

 

Kokoške u konvencionalnoj proizvodnji su zatvorene u kavezima, a često se hrane koncentratom.

 

Žumanca organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na slici, prvo žumance), pa tako i sve što pripremite od njih (gibanice, pite, proje, kolači) ima jasno žutu boju. Ali organsko ili žumance koka sa sela može da bude i svjetlije, jer sama boja žumanceta zavisi od vrste ishrane. Ako se koka hrani kukuruzom i šeta dvorištem vjerovatnije je da će njihovo žumance biti tamnije. Ali ako se hrani samo kukuruzom i ne šeta, boja žumanca biće svjetlija.   

 

Bez obzira na boju, domaća  i organska jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kisjelinama, a imaju veće količine vitamina A, B i E.

 

Nutricionista, dijetetičar i aromaterapeut Milka Raičević naglašava da je, kada je riječ o organskim proizvodima, sertifikat veoma bitan.

 

- Ukoliko namjeravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u sertifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrijednost je veća - ističe nutricionista.

 

Ukoliko se odlučite da sami odgajate piliće, prethodno se dobro informišite, omogućete im više prostora, hranite ih svježim zelenilom (što tamnija trava, to je bolje), spanaćem, keljom i brokolijem, a zimi kukuruzom.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.