x

Evo koju poruku šaljete crvenom haljinom!

Kada je riječ o ženama i seksu, crvena boja prva je na koju pomislite, zar ne? Crvene usne, crveni donji veš, crvena haljina…

Istraživanje pokazuje kako muškarci one žene koje nose crveno smatraju seksipilnijima i spremnijima na seksualni odnos. U prošlosti su psihološka istraživanja pokazala kako muškarci žene koje nose crveno doživljavaju seksualno spremnijima zahvaljujući biološkoj predispoziciji zbog koje se crvena boja smatra seksualnim signalom. 

 

Ali, novo istraživanje je pokazalo kako i žene obučene u crveno ne ostavljaju ravnodušnima druge žene, ali ipak izazivaju drugačiju reakciju, prenosi Time. 

 

Istraživači sa Univerziteta u Ročesteru udružili su se sa Univerzitetom Trnava u Slovačkoj i Slovačkom akademijom nauke i pokušali su da saznaju kakav uticaj na žene ima boja odjeće koju nosi druga žena u njenoj blizini. 

 

Nedavna studija, objavljena u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin pokazala je kako i žene crvenu boju percipiraju kao erotsku. Ali opis `erotsko` više je i smislu seksualne prijetnje nego seksualne privlačnosti. 

 

Sada su istraživači, na čelu sa psihologom Adamom Pazdom sproveli tri istraživanja kako bi otkrili kako žene reaguju na slike žena obučene u crvenu, zelenu i belu boju. Prvi eksperiment pokazao je kako žene percipiraju drugu ženu obučenu u crveno u poređenju sa ženom obučenom u bijelo seksualno otvorenijom, dok je drugi eksperiment pokazao da žene drugu ženu obučenu u crveno često smatraju promiskuitetnijom. 

 

Treći eksperiment pokazao je kako će se žene mnogo više zaštitnički postaviti prema svom partneru ako je prisutna žena u crvenom u poređenju sa ženom obučenom u zeleno. 

 

- Ljudi imaju tendenciju da boje uzimaju zdravo za gotovo. Boje nisu samo ukras, već snažno psihički utiču na način na koji percipiramo druge ili same sebe. Muškarci crvenu boju smatraju atraktivnima i seksualno otvorenijima. Stoga biste u određenim prilikama mogli dva puta da razmislite o nošenju crvene boje zbog slanja pogrešnih poruka. Ako nosite crvenu boju, mogli biste biti negativno percipirani od drugih žena, ali to se neće dogoditi u svakoj situaciji, ali svakako treba biti svjestan toga da vjerovatno šaljete signale kako ste spremni na seks - kaže Adam Pazda, vodeći autor studije.

 

Izvor: 24sata.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.