x

Evo šta se dogodi u vašem organizmu kada konzumirate brzu hranu!

Većina nas konzumira brzu hranu, koja nas ``privlači`` kako izgledom tako i ukusom.

Brza hrana sadrži velike količine ugljenihhidrata, šećera, masti i natrijuma, te ``praznih kalorija``. 

 

Ova jela obiluju kalorijama, a siromašna su hranjivim nutritivnim vrijednostima. Ipak ih volimo. Pica, hamburger, pomfrit i slična jela mnogima će biti prvi izbor kada stisne glad, a njihova dostupnost na gotovo svakom koraku mami da ne tražite dalje. 

 

Ipak, ove vrste jela bismo trebali birati rjeđe, jer konzumacija ove kalorične, a nutritivno vrlo siromašne hrane, može se negativno odraziti na naše zdravlje. 

 

Evo što se može dogoditi u relativno kratkom razdoblju ako pretežito jedete ``fast food``. 

 

Veći rizik od viška kilograma

 

Ako ne jedete uravnoteženo i vaša prehrana se pretežno sastoji od ``brze hrane`` velika je vjerovatnost da ćete ``zaraditi`` masne naslage na trbuhu koje ćete teško moći eliminisati, a na ``dobrom`` ste putu da imate problema sa viškom kilograma, što sa sobom donosi niz hroničnih bolesti, upozorava Džim Vajt, vlasnik Fitness & Nutrition Studios.

 

Ipak gladujete...

 

...gledano s nutritivne strane. Pojeli ste obrok, izgubili ste osjećaj gladi, ali vaše tijelo nije dobilo potrebne sastojke. I ono ``gladuje`` jer je  dobilo dosta ``praznih kalorija``. Ako se dugotrajno hranite na ovaj način, vaše tijelo neće moći neometano obavljati sve funkcije.

 

``Vaše tijelo je opskrbljeno s dosta kalorija, ali kroz ovakve obroke ne dobija ono što mu je potrebno``, tvrdi Ejmi Šapiro, osnivačica  Real Nutrition NYC.

 

Veći rizik od raka i srčanih oboljenja

 

Masti u fast foodu su zasićene masne kisjeline, koje će povećati nivo holesterola u krvi, što može uzrokovati veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali za sobom vuče i veći rizik za obolijevanje od neke vrste raka, prenosi večernjilist.hr.

 

Kognitivne funkcije i sposobnost pamćenja slabe

 

Zasićene masti, osim negativnog uticaja na srce, imaju negativan uticaj i na rad mozga, tvrdi ljekar Marisa Mur.

 

Uzrokuje zatvor

 

Brza hrana tijelu ne pruža dovoljno vlakana koja su nam potrebna za neometan metabolizam, a koja se pretežito nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama. Nedostatak vlakana u prehrani može uzrokovati konstipaciju. 

 

Uzrokuje akne

 

Ne, nije čokolada glavni krivac za akne koje su vam se pojavile na koži. Ako konzumirate dosta ``fast fooda`` tu potražite razlog. 

 

``Udar`` na bubrege

 

Natrijum može uzrokovati visoki krvni pritisak. Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, previše soli može uzrokovati  opasno nakupljanje tečnosti,  i stvoriti veći rizik za nastajanje bubrežnih kamenaca, bolesti bubrega i raka želuca

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.