x

Evo što brza i nezdrava hrana radi našem tijelu!

Pretjerano konzumiranje brze hrane može biti kobno. Evo koje su posljedice pretjeranog unosa šećera, masti i soli.

Brza hrana savršeno se uklopila u današnji ubrzani stil života, a zbog savršenog omjera šećera, soli i masti teško ćemo odoljeti i vrlo vjerojatno ćemo pokleknuti pred slasnim hamburgerom. 

 

No upravo su šećer, sol i mast faktori zbog kojih se brza hrana klasifcira kao loša. Što oni zaista mogu napraviti našem tijelu?

 

MASTI

 

Za početak, nije sva mast loša, doduše, našem tijelu je itekako potrebna. Tako masti razlikujemo kao one dobre i one loše. Masti iz brze hrane imaju potencijala nanijeti kako kratkoročne, tako i dugoročne negativne posljedice našem zdravlju.

 

Tako samo jedan hamburger sadrži otprlike 10 grama zasićenih masti, a preporučeni dnevni unos za žene iznosi 20, a za muškarce 30 grama. Naravno, nismo ubrojali u to porciju krumpirića i gazirani sok.

 

U našem tijelu razlikujemo potkožno masno tkivo koje vizualno `oblikuje` naša tijela i mast koja okružuje unutarnje organe. Iako obje vrste za sobom povlače određene rizike, mast koja okružuje unutarnje organe je daleko opasnija.

 

Pretjerano unošenje brze hrane će kronično podići razinu masti u našoj krvi, a samim time će se povećati količina lipoporetina niske gustoće. On pomaže kolesterolu u pronalaženju puta do jetre i stijenki krvnih žila. Time se podiže rizik od začepljenja krvnih žila i smanjenom dotoku krvi do organa. Na koncu se povećava rizik od srčanog i moždanog udara te angine.

 

Organi, posebice jetra, mogu postati ispunjeni mastima što može završiti kobno. Također, povećava se i opasnost od kardiovaskularnih bolesti, piše Independent.

 

ŠEĆER I SOL

 

Zbog šećera, kratkoročno, dobijemo višak energije, ali nakon 60-ak minuta počinjemo se osjećati iscrpljeno i umorno. Velika razina soli (oko dva grama u hamburgeru) kratkoročno nas ostavlja žednima, a dugoročno nam može ostaviti teške posljedice utječući na tlak i stvarajući rizik od mogućih kardiovaskularnih bolesti.

 

Kada sol uđe u naš krvotok, podiže tlak u krvi `zadržavajući vodu` u krvotoku čime vrši veći mehanički strest stjenkama krvnih žila. Unošenje previše soli nanijet će štetu stijenkama krvnih žila i dovesti do hiptertenzije, tj. povišenja krvnog tlaka.

 

Naravno, ako smo nekoliko puta pokleknuli ne moramo se nepotrebno zabrinjavati. Ono za što se moramo brinuti su dugoročne posljedice nakon konstantnog konzumiranja brze hrane što može završiti kobno.

 

Izvor: dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.